Vedci zo SAV vyvinuli metódu, ktorá môže pomôcť celiatikom

NETKY.SK • 4 Január 2013, 13:30 • 2 min
Vedci zo SAV vyvinuli metódu, ktorá môže pomôcť celiatikom

Vedci zo SAV vyvinuli metódu, ktorá môže pomôcť celiatikom

slovakia

left justify in out

img

Tím vedcov zo Slovenskej akadémie vied (SAV) pod vedením Martina Hajducha vyvinul vysoko účinnú a presnú metódu, ktorá môže pomôcť celiatikom. Umožňuje totiž presne stanoviť stopové množstvo pšeničných proteínov spôsobujúcich celiakiu a rôzne alergie.

"Metóda je založená na špičkovej technológii kvantitatívnej MSE proteomiky," povedal šéf tímu Martin Hajduch z Ústavu genetiky a biotechnológií rastlín SAV. 

Výskum finančne podporila spoločnosť Syngenta Biotechnology zo Spojených štátov amerických. Vedecký tím s ďalšími tromi členmi - Ľubicou Uvackovou (Ústav genetiky a biotechnológií rastlín SAV), Slávkou Bekešovou (Virologický ústav SAV) a Ľudovíom Škultétym (Virologický ústav SAV, Molekulárno-medicínske centrum) publikoval výsledok svojho výskumu v uznávanom špecializovanom vedeckom časopise Journal of Proteomics.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies