Orange Slovensko vybuduje 5G sieť v spolupráci s firmou Nokia

NETKY.SK • 11 Február 2020, 13:47 • 2 min
Orange Slovensko vybuduje 5G sieť v spolupráci s firmou Nokia

Orange Slovensko si vybral fínsku telekomunikačnú firmu Nokia na prípravu svojej rádiovej prístupovej siete pre 5G, vrátane hardvéru, softvéru a nástrojov pre manažment a automatizáciu.

slovakia

left justify in out

Mobilný operátor Orange Slovensko využije pri budovaní svojej siete piatej generácie technológie fínskej telekomunikačnej spoločnosti Nokia."Technológia spoločnosti Nokia zvýši kapacitu siete a ponúkne lepšiu skúsenosť a prichádzajúce inovatívne služby 5G pre spotrebiteľov a firemných zákazníkov Orange Slovensko," uvádza Nokia vo svojom vyhlásení. 

 

Čo všetko poskytne Nokia operátorovi?

Nokia pri úprave siete Orange Slovensko na technológiu 5G využije hardvér a softvér AirScale a podľa dohody taktiež operátorovi poskytne svoj systém riadenia NetAct s rozšírenými nástrojmi na podporu automatizácie a efektivity. Dohoda zároveň zabezpečí rozvoj nedávno modernizovanej siete 4G, takisto postavenej na báze AirScale, aktivovaním 5G na existujúcich frekvenciách cez softvérové vylepšenia.

 

img

 

Sieť budujú dlhodobo
Generálny riaditeľ Orange Slovensko Federico Colom na margo oznámenej dohody pripomenul, že operátor so spoločnosťou Nokia na rozvoje svojich sietí spolupracuje dlhodobo. "Touto dohodou robíme ďalší krok smerom k spusteniu služieb novej generácie, využívajúc našu nedávno zmodernizovanú rádiovú prístupovú sieť pripravenú na technológie 5G. Z dlhodobého pohľadu nám to dáva významnú konkurenčnú výhodu, keďže budujeme sieť pre budúcnosť," uviedol Colom.

 

5G umožní odomknúť potenciál nových technológií
Prezident Mobile Networks Nokia Tommi Uitto je pritom presvedčený, že technológie fínskej firmy umožnia spoločnosti Orange Slovensko plynulý prechod smerom k mobilnej sieti novej generácie. "Táto dohoda je postavená na našom dlhodobom overenom partnerstve s Orange a prinesie výnimočnú skúsenosť pre firmy a zákazníkov, keďže im umožní odomknúť budúci potenciál technológií 5G," dodal.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Orange Slovensko (@orange_svk),


Je 5G sieť bezpečná?

Mnoho štatistík naznačuje, že 5G sieť môže ublížiť nie len ľudom, ale aj zvieratám. Najnovšia technológia 5G bude prvýkrát využívať milimetrové vlny okrem mikrovĺn, ktoré sa používajú pri starších technológiách 2G až 4G. Vzhľadom na ich obmedzený dosah bude pri adaptácii 5G siete potrebné postaviť antény každých 100 až 200 metrov, čo vystaví veľký počet ľudí žiareniu. Zatiaľ nevedno, aký vplyv bude mať 5G sieť na ľudí, avšak prognózy nie sú ani zďaleka pozitívne. 

 

Viac o 5G sa dozviete v článkoch "Môže 5G sieť ovplyvniť naše zdravie?" a "Môže spôsobovať 5G sieť zdravotné problémy?"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies