Slovensko vysiela do Francúzska modul civilnej ochrany špecializovaný na vysokokapacitné čerpanie v postihnutých oblastiach (HCP modul)

NETKY.SK • 3 Január 2024, 16:00 • 2 min
Slovensko vysiela do Francúzska modul civilnej ochrany špecializovaný na vysokokapacitné čerpanie v postihnutých oblastiach (HCP modul)

BRATISLAVA - Slovensko vysiela 25 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) na severozápad Francúzska, kde budú pomáhať v súvislosti s povodňovou situáciou v krajine. Na stredajšom tlačovom brífingu o tom informoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

slovakia

left justify in out

"Slovensko dnes vysiela do Francúzska modul civilnej ochrany špecializovaný na vysokokapacitné odčerpávanie postihnutých oblastí. Na postihnuté miesto vo Francúzsku bude dnes vyslaných 25 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru spolu so 16 kusmi hasičskej techniky," uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Na miesto by mali podľa jeho slov doraziť asi za 24 hodín.

 

Hasiči by mali nateraz zostať vo Francúzsku maximálne 14 dní. Prezident HaZZ Adrián Mifkovič podotkol, že zbor je v prípade potreby pripravený modul prerotovať. Ďalší postup však podľa jeho slov bude závisieť od vývoja situácie v krajine.

Česko pošle Francúzsku hasičskú techniku a tím na pomoc so záplavami

Česko pošle Francúzsku techniku aj členov hasičského zboru na pomoc so záplavami na severe krajiny. Paríž o ňu požiadal v utorok v rámci Mechanizmu civilnej ochrany EÚ. V stredu to oznámil hovorca českých hasičov Jiří Fröhlich, informuje spravodajkyňa agentúry TASR v Prahe. Na základe dohody medzi rezortmi vnútra a zahraničných vecí pošle ČR na zasiahnuté miesta modul, ktorý tvorí 18 príslušníkov hasičského zboru, 15 kusov hasičskej techniky, dve vysokokapacitné mobilné čerpadlá, obojživelný voz ARGO a záchranný čln.

Kolóna vozidiel vyrazí z Hlučína v Moravskosliezskom kraji v stredu popoludní a smerovať bude do francúzskeho mesta Saint-Omer, kam by mala prísť vo štvrtok. Hasiči predpokladajú, že modul bude vo Francúzsku nasadený dva týždne.

 

Česko bolo podľa Fröhlicha prvou krajinou, ktorá zareagovala na požiadavky Francúzska a ponúkla pomoc. Ani napriek aktuálne zvyšujúcim sa hladinám riek v ČR sa hasiči neobávajú, že by im čerpadlá doma chýbali. Českí hasiči vyslali mobilné čerpacie stanice na pomoc do zahraničia naposledy pred desiatimi rokmi, keď Srbsko a Bosnu a Hercegovinu zasiahli rozsiahle záplavy.

Nebezpečenstvo záplav na severozápade Európy prináša hlboká tlaková níž, ktorú v Británii nazvali Henk a v Nemecku Annelie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MV SR, Foto: TASR / Jaroslav Novák
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies