Vedci objavili doposiaľ najjasnejšiu a "najhladnejšiu" čiernu dieru, aká bola kedy zistená

NETKY.SK • 20 Február 2024, 16:30 • 2 min
Vedci objavili doposiaľ najjasnejšiu a "najhladnejšiu" čiernu dieru, aká bola kedy zistená

Najžiarivejší objekt, aký bol kedy zaznamenaný, bol spozorovaný vo vzdialenom vesmíre. Podľa zaradenia je to kvazar - jasné jadro galaxie, ktoré je poháňané gargantuovskou čiernou dierou s hmotnosťou približne 17 miliárd násobku hmotnosti nášho Slnka.

slovakia

left justify in out

Vedci, ktorí informovali v časopise Nature Astronomy, tvrdia, že čierna diera má nenásytný apetít a každý deň spotrebuje hmotnosť ekvivalentnú jednému Slnku.

J0529-4351 bol skutočne zaznamenaný v údajoch pred mnohými rokmi, ale jeho skutočná sláva bola rozpoznaná až teraz.

"Objavili sme objekt, ktorý predtým nebol rozpoznaný, čo to je; hľadel nám do očí už mnoho rokov, pretože žiaril svojou jasnosťou dlhšie, než ľudstvo pravdepodobne existovalo. Ale teraz sme ho spoznali, nie ako jedna z mnohých hviezd v popredí našej Mliečnej dráhy, ale ako veľmi vzdialený objekt,“ povedal pre portál BBC News Christian Wolf z Austrálskej národnej univerzity (ANU).

Termín kvazar sa používa na označenie galaxie s veľmi aktívnym a energetickým jadrom. Čierna diera v strede takejto galaxie priťahuje hmotu k sebe obrovskou rýchlosťou.

Keď je tento materiál v okolí otvoru urýchľovaný, trhá sa a vyžaruje obrovské množstvo svetla, a to až natoľko, že tak vzdialený objekt ako J0529-4351, je pre nás stále viditeľný.

Emisie tohto kvazaru trvalo neuveriteľných 12 miliárd rokov, kým sa dostali k detektorom na VLT. Všetko na objekte je úžasné. Zainteresovaní vedci tvrdia, že vyžarovaná energia spôsobuje, že kvazar je viac ako 500 biliónkrát žiarivejší ako Slnko.

"Všetko toto svetlo pochádza z horúceho akrečného disku, ktorý meria sedem svetelných rokov v priemere. Toto musí byť najväčší akrečný disk vo vesmíre," povedal doktorand ANU a spoluautor Samuel Lai.

(Sedem svetelných rokov je asi 15 000-krát väčšia ako vzdialenosť od Slnka po obežnú dráhu Neptúna.)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC / Jonathan Amos, Foto: BBC / ESO (artwork na titulnej foto: ultra jasné jadro J0529-4351, poháňané supermasívnou čiernou dierou)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies