Zastavenie dodávok ruského plynu by najviac zasiahlo Slovensko, Česko a Maďarsko

NETKY.SK • 29 Jún 2022, 14:5 • 2 min
Zastavenie dodávok ruského plynu by najviac zasiahlo Slovensko, Česko a Maďarsko

LONDÝN – Náhle zastavenie dodávok ruského plynu do Európskej únie (EÚ) by spomedzi krajín strednej a východnej Európy najviac zasiahlo Slovensko, Česko a Maďarsko, uviedla v utorok (28. 6.) agentúra Fitch Ratings.

slovakia

left justify in out

Iné krajiny ako Poľsko, Litva a Rumunsko sú podľa agentúry menej zraniteľné. Slovensko, Česko a Maďarsko sú podľa Fitch vysoko závislé od ruského plynu a v krátkodobom horizonte nemajú reálne alternatívy.

 

 

„Kompletné a úplné zastavenie dodávok plynu do EÚ z Ruska nie je základným scenárom Fitch,“ uviedla agentúra. Toto riziko je však podľa agentúry Fitch reálne. Rusko už zastavilo dodávky do Bulharska a Poľska a obmedzilo dodávky do ostatných krajín EÚ. Podľa spomínanej agentúry môže EÚ trvať viac než tri roky, kým plne nahradí ruský plyn.

 

 

V prípade zastavenia dodávok ruského plynu by región „čelil veľkému makrošoku vrátane nižšieho a v mnohých prípadoch negatívneho rastu“. Výrazne by to tiež poškodilo niektoré sektory, zrýchlilo infláciu a spôsobilo trvalý tlak na verejné deficity a dlhy.

 

Možno vás zaujme: Generálneho riaditeľa RTVS dnes nezvolili. Postúpili dvaja kandidáti



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona