Lara Croft skutočne existovala, McCandless spálil svoje peniaze a Liz Gilbert napísala Jedz modli sa a miluj: Akí boli ľudia, ktorí utiekli zo stereotypu do divokej prírody?

NETKY.SK • 25 Január 2024, 15:00 • 2 min
Lara Croft skutočne existovala, McCandless spálil svoje peniaze a Liz Gilbert  napísala Jedz modli sa a miluj: Akí boli ľudia, ktorí utiekli zo stereotypu do divokej prírody?

Prečítajte si príbehy odvážnych duší, ktoré sa odvážili vykročiť z ustálených ciest svojich životov. Zážitky o odvážnych rozhodnutiach a výnimočných cestách do neznáma. Walterova úniková cesta z kancelárskej šedi a Larin odchod zo sveta luxusu nám pripomínajú, že dobrodružstvo nezačína tam, kde končí pohodlie.

slovakia

left justify in out

Cestovanie je pre mnohých ľudí spôsobom, ako uniknúť z každodennej rutiny, rozšíriť svoje obzory a zažiť niečo nové a vzrušujúce. Niektorí ľudia však idú ešte ďalej a rozhodnú sa zmeniť svoj celý život na cestovateľské dobrodružstvo. Opustia svoje pohodlné domovy, stabilné zamestnania a bezpečné vzťahy a vydajú sa na cestu, ktorá im prináša neustále výzvy, prekvapenia a spoznania.

Prečo to robia? Čo ich motivuje? Ako sa im darí? V tomto článku vám predstavíme niekoľko príbehov ľudí, ktorí zmenili svoj stereotypný život na cestovateľské dobrodružstvo.

Liz Gilbert: Jedz, modli sa a miluj

Liz Gilbert bola úspešná americká spisovateľka, ktorá mala všetko, čo by si mnohí priali: manžela, dom, kariéru. No napriek tomu nebola šťastná. Cítila sa prázdna, nešťastná a zviazaná. Rozviedla sa so svojím manželom, zanechala svoju prácu a rozhodla sa vydať na ročnú cestu po svete, aby našla samu seba a zmysel svojho života.

Jej cesta ju zaviedla do Talianska, kde sa naučila užívať si jedlo, umenie a kultúru, do Indie, kde sa venovala meditácii, joge a duchovnosti, a do Indonézie, kde sa zamilovala do miestneho muža. O svojej ceste napísala knihu Eat, Pray, Love, ktorá sa stala celosvetovým bestsellerom a bola zfilmovaná s Juliou Roberts v hlavnej úlohe.

Liz Gilbert sa stala inšpiráciou pre mnohé ženy, ktoré túžia po zmene, slobode a šťastí.

Chris McCandless: Peniaze spálil a ušiel do divočiny

Chris McCandless bol inteligentný a talentovaný mladý muž, ktorý v roku 1990 absolvoval prestížnu univerzitu Emory. Namiesto toho, aby sa zamestnal a začal budovať svoju kariéru, rozhodol sa vzdialiť sa od materiálneho sveta, spáliť svoje peniaze, zmeniť si meno na Alexander Supertramp a vydal sa na cestu po Amerike.

Cestoval stopom, spal pod holým nebom, pracoval na rôznych miestach a stretával sa s rôznymi ľuďmi. Jeho cieľom bolo dostať sa na Aljašku, kde chcel žiť v súlade s prírodou, ďaleko od civilizácie.

V roku 1992 sa mu to podarilo, našiel opustený autobus, ktorý mu slúžil ako útočisko, a žil z toho, čo mu poskytovala divočina.

Po štyroch mesiacoch však zomrel na podvýživu a otravu jedlom. Jeho príbeh bol zaznamenaný v jeho denníku, ktorý našli neskôr, a v knihe Útek do divočiny od Jona Krakauera, ktorá bola tiež zfilmovaná s Emileom Hirschom v hlavnej úlohe. Chris McCandless sa stal symbolom pre tých, ktorí hľadajú slobodu, dobrodružstvo a zmysel života v prírode.

Cheryl Strayed: Sfilmovaný utek z depresie do Pacifiku

Cheryl Strayed bola mladá žena, ktorá prežila veľkú tragédiu, keď jej zomrela matka na rakovinu. Táto udalosť ju zlomila a spôsobila, že sa ocitla v depresii, závislosti a nešťastnom manželstve.

Rozhodla sa, že potrebuje urobiť niečo radikálne, aby sa dostala zo svojej situácie a našla späť k sebe.

Rozviedla sa so svojím manželom, zobrala si batoh a vydala sa na 1770 km dlhú túru po Pacifickom chodníku, ktorý prechádza cez americké hory. Počas svojej cesty musela čeliť mnohým fyzickým a psychickým nástrahám, ale tiež stretla mnohých ľudí, ktorí jej pomohli a podporili ju.

Svoju cestu opísala v knihe Divočina, ktorá sa stala bestsellerom a bola zfilmovaná s Reese Witherspoon v hlavnej úlohe. Cheryl Strayed sa stala príkladom pre tých, ktorí prekonávajú ťažké životné okolnosti a hľadajú uzdravenie a silu v cestovaní.

Walter Mitty: Z nudnej kancelárie do úžasného sveta

Walter Mitty bol obyčajný úradník, ktorý pracoval pre časopis Life. Žil nudným a rutinným životom, v ktorom sa neodvážil urobiť nič zaujímavé alebo riskantné. Jediné dobrodružstvo prežíval len vo svojej fantázii, kde si predstavoval, že je hrdinom, ktorý zažíva rôzne vzrušujúce situácie. Jedného dňa sa však dostal do problémov, keď sa stratila fotografia, ktorá mala byť na poslednej titulke časopisu. Walter sa rozhodol vydať sa na cestu po svete, aby našiel fotografa, ktorý ju poslal, a zároveň zažiť skutočné dobrodružstvá.

Jeho cesta ho zaviedla do Islandu, Himalájí, Afganistanu a iných miest, kde musel čeliť mnohým prekážkam, ale tiež objavil krásu sveta a sám seba. O svojej ceste nakrútil film Tajný život Waltera Mittyho, ktorý je plný inšpiratívnych záberov a citátov1.

Lara Croft: Z bohatej dedičky do dobrodružnej archeologičky

Lara Croft bola dcérou slávneho dobrodruha a milionára, ktorý zomrel pri pátraní po tajomnom artefakte. Lara bola vychovaná v luxuse a mala všetko, čo si len mohla priať. No nebola spokojná so svojím životom, ktorý považovala za nudný a bezvýznamný. Rozhodla sa preto nasledovať otcove stopy a stať sa archeologičkou, ktorá hľadá stratené poklady a rieši starodávne záhady.

Lara sa vydala na cestu po svete, kde sa stretla s rôznymi nebezpečenstvami, záhadami a nepriateľmi, ale tiež s priateľmi, ktorí jej pomáhali. Svoje dobrodružstvá opísala v knihe a v hre Tomb Raider, ktorá sa stala celosvetovým fenoménom a bola zfilmovaná s Angelinou Jolie a Aliciou Vikander v hlavnej úlohe23. Lara Croft sa stala ikonou pre tých, ktorí milujú akciu, napätie a objavovanie.

Zdroje:

https://cestujposvete.sk/top-25-inspirativne-filmy-o-cestovani-dobrodruzstve-a-zmene-zivota/

https://www.adotrip.com/sk/blog/friends-travel-quotes

https://travelfan.sk/cestovatelske-citaty-ktore-ta-inspiruju/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies