Kde si môžu Slováci siahnuť na najbližšie hviezdy Michelinu?

NETKY.SK • 18 Jún 2023, 19:00 • 2 min
Kde si môžu Slováci siahnuť na najbližšie hviezdy Michelinu?

Hviezda najprestížnejšieho gastronomického sprievodcu na svete Michelin je nám dnes zasa o kus bližšie! Nie, nehovoríme o žiadnej slovenskej reštaurácii, ktorej by sa dostala takáto pocta. No z jej čerstvého lesku sa môžu tešiť v neďalekom Chorvátsku.

slovakia

left justify in out

Len pred pár dňami tu pridelili michelinovskú hviezdu reštaurácii Korak v Jastrebarsku (Záhrebská župa) v oblasti Plešivica, známou tiež svojimi skvelými vínami a rozsiahlymi vinicami (niekedy nazývanou aj chorvátsky Champagne). Reštaurácia Korak patrí takisto k rodinnému vinárstvu s vlastnou značkou vína.

 

Poslaním mladého šéfkuchára Bernarda čerstvo ocenenej reštaurácie je vytvoriť ideálne prepojenie medzi miestnymi výrobcami, tunajšími gastronomickými tradíciami a prírodným prostredím. Jeho nepísané pravidlo znie: „Ak to nie je v sezóne, nebude to ani na stole!“img

V kuchyni reštarácie Korak.

img

Výtvory chefa Bernarda.

 

Zároveň sa v Koraku snažia sledovať celosvetové trendy v gastronómii. Držia sa tu čistých, presných chutí, to všetko v dokonalom estetickom prevedení a krásnom prostredí reštaurácie s lákavou terasou.

 

Vďaka tomu, že reštaurácia si dáva záležať na dobrých vzťahoch s lokálnymi dodávateľmi, používajú vo svojej kuchyni čerstvé mlieko, domáce syry, tvaroh či maslo, divoké bylinky rastúce v okolí, či čerstvo ulovené pstruhy z neďalekej rybej farmy. Každé jedlo vám tu doplnia tým pravým vínom.

 

img

img

Regiónu Plešivica sa vďaka skvelému hroznu často hovorí aj chorvátsky Champagne.

 

To, že filozofia reštaurácie Korak stojí na lokálnych čerstvých ingredienciách nie je náhoda. Inšpektori Michelinu každým rokom kladú väčší a väčší dôraz práve na kvalitu miestnych surovín a schopnosť tej-ktorej reštaurácie zžiť sa so svojím prostredím.

Nový sprievodca Michelinu dokazuje, že moderná chorvátska gastronómia sa stáva jednou z najzaujímavejších v Európe a je tou najlepšou pozvánkou pre mnohých turistov, ktorí si chcú vychutnať návštevu Chorvátska aj cez stredomorské a stredoeurópske kulinárske tradície, vynikajúce miestne suroviny, kreativitu a vášeň chorvátskych kuchárov.

Korak sa tak pripojil k ďalším desiatim reštauráciám v Chorvátsku, ktorých meno už michelinskou hviezdou žiari: Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) a Agli Amici (Rovinj).

 

img

Takto vyzerajú lahôdky v michelinovskej reštaurácii Monte v Rovinji.

 

No ak vám je do Chorvátska ďaleko, hviezdy Michelinu pre nás svietia aj o niečo bližšie. V Prahe sa týmto ocenením pýšia dve reštaurácie. La Degustation Bohéme Bourgeoise sídli na Haštalskej ulici a takisto vsádza na sezónnu kuchyňu a dobré vzťahy s miestnymi dodávateľmi, od ktorých kupuje čerstvé kvalitné suroviny. Reštaurácia Field v Starom Meste (U Milosrdných) varí veľa z čerstvých rýb, môžete si tu vychutnať napríklad jesetera na horčici, pstruha s kaviárom, ale napríklad aj foie gras so slivkami a lieskovými orieškami.

A ak by ste hľadali niečo ešte bližšie, v neďalekej Viedni získala tri hviezdy od Michelinu reštaurácia Amador. Okrem nej sa v rakúskej metropole hrdí dvomi alebo jednou hviezdou ďalších deväť reštaurácií.

 

img

La Degustation Bohéme Bourgeoise v Prahe sa tiež pýši hviezdou Michelinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies