Spolupráca SHMÚ a lesníkov prinesie zlepšenie monitoringu

NETKY.SK • 25 Október 2023, 16:00 • 2 min
Spolupráca SHMÚ a lesníkov prinesie zlepšenie monitoringu

PALÁRIKOVO - Zlepšovanie technického aj odborného monitoringu je cieľom spolupráce vedeckých odborníkov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) a koncových užívateľov monitoringu sucha a jeho dosahov. Výmenu informácií a skúseností umožnil odborný seminár v Palárikove, ktorý bol zameraný na lesníctvo, skonštatovala klimatologička SHMÚ Lívia Labudová.

slovakia

left justify in out

Podľa slov Labudovej SHMÚ dokáže monitorovať výskyt a rozsah pôdneho sucha, no nedokáže monitorovať jeho reálne prejavy v pôdohospodárstve a lesníctve. "S lesníkmi spolupracujeme na monitoringu týchto reálnych prejavov sucha. My na základe analýz, ktoré vychádzajú zo zasielaných dát, dokážeme spracovať klimatologické zistenia relevantné pre ich činnosť," uviedla klimatologička.

Lesníci spoluprácou so SHMÚ vedia za pomerne dlhé časové obdobie získať o klíme množstvo údajov, ktoré sú dôležité v niektorých rozhodovacích procesoch, zhodnotil spoluprácu výrobno-technický riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Tomáš Čuka. "Na základe pozorovaní napríklad vidíme, že vlaha chýba v lesoch najmä na jar. Klasické zalesňovanie, ktoré sme robili na jar, preto posúvame na jesenné obdobie, dreviny majú lepšie podmienky na rast," skonštatoval.

Za mimoriadne kritický označil Čuka rok 2022. "Už v júli začali porasty hnednúť, reagovali na extrémne sucho. Naše jarné výsadby sa ujali v niektorých lokalitách len na 50 percent oproti štandardným rokom, v niektorých oblastiach plošne vysychali," povedal.


Na zmenu klimatických podmienok sa lesníci usilujú reagovať aktívnymi manažmentovými opatreniami v lese. K tým patrí aj obnova menších plôch lesa, starostlivosť o jednotlivé stromy či skupiny stromov. Špecializovaný závod Semenoles produkuje pre Lesy SR ročne približne 15 miliónov kusov sadeníc, ktoré môžu byť buď voľnokorenné, alebo pestované v kontajneroch, teda krytokorenné. "V sťažených klimatických podmienkach sa musíme zameriavať práve na tieto krytokorenné sadenice," zhodnotil opatrenia Čuka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR, Foto: Extraplus (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies