VC Veľkej Británie bola ovplyvnená viacerými faktormi či situáciami na trati

NETKY.SK • 17 Júl 2019, 16:46 • 2 min
VC Veľkej Británie bola ovplyvnená viacerými faktormi či situáciami na trati

BRATISLAVA - Po predchádzajúcej VC Rakúska sa diváci kráľovnej motoršportu už nevedeli dočkať ďalšej Veľkej Ceny. Cez víkend sa jazdilo na legendárnom Silverstone vo Veľkej Británii a pretekom opäť nechýbala potrebná dravosť. Takmer všetky tímy okrem Scuderie Ferrari a Alfa Romeo Racing majú svoje materské sídla len neďaleko okruhu, preto sa dá povedať, že F1 išla svoju domácu Veľkú cenu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Okruh Silverstone je najstarším spomedzi všetkých nielen v aktuálnom kalendári F1. Pretekať sa tu začalo ešte pred oficiálnym vznikom šampionátu F1, teda ešte pred rokom 1950. Od tej doby prešiel samozrejme rôznymi úpravami. 

 

https://www.netky.sk/clanok/britsky-okruh-silverstone-bude-sucastou-kalendaru-f1-minimalne-dalsich-5-rokov

 

Prvé piatkové tréningy ukazovali, že Ferrari to v británii oproti ostatným monopostom ide. Prišla však sobotná kvalifikácia. Koľkokrát v sezóne sa už stala takáto situácia. Ferrari si dominuje na tréningoch, no keď už ide do tuhého, Mercedes ukáže svoju kvalitu. Po konci kvalifikácie sa na prvých dvoch priečkach umiestnili jazdci Mercedesu, avšak na sklamanie domácich fanúšikov sa na pole position nepostavil Brit Hamilton, ale jeho kolega Bottas, ktorý bol o 6 tisícin rýchlejší. Ferrari "strieborným šípom" nestačilo. Leclerc síce skončil v sobotu tretí, no po tréningoch čakal určite lepšie umiestnenie. Vettel dokonca skončil až za oboma Red Bullmi v poradí Verstappen, Gasly. 

 

 

Štart prebehol bez väčších problémov, ak teda nerátame Gaslyho, ktorého ešte pred prvou zákrutou obehol Vettel a Riciarda mladý Norris na McLarene. Hamilton sa od úvodných metrov začal tlačiť na Bottasa, no ten mu nič nedovolil. Keď ho aj po pár kolách predbehol, Fín mu to vrátil hneď pred dalšou zákrutou. 

 

 

Za Mercedesmi začala vznikať čoraz väčšia priepasť. Spôsobené to bolo aj neustálym útokom Verstappena na Leclerca. Ich súboje boli častokrát na hrane, ale čisté. Na trati to jednoducho cez Leclerca nešlo, a tak Red Bull povolal do boxov svojho jazdca. V tom istom kole však odišiel do boxov aj Leclerc a čakal nás priamy súboj mechanikov.

 

 

Preteky sa neskôr upokojili a niektorí jazdci zamierili do boxov. Odohrala sa však situácia, ktorá ovplyvnila celý závod. Taliansky jazdec v monoposte alfa Romeo Racing Antonio Giovinazzi nezvládol nájazd do poslednej šikany okruhu a skončil v štrku. Svoj monpost už nedokázal odtiaľ vyhrabať a musel predčasne skončiť.

 

img

 

Na trať vyšlo safety car a ako na podnose ponúklo prvému Hamiltonovi, Bottas už bl predtým v boxoch, zastávku zadarmo. Aj po prezutí ostal miláčik domácich tribún na prvom mieste a zaradil sa rovno za bezpečnostné vozdlo.

 

img

 

Moment pretekov však bola kolízia medzi Verstappenom a Vettelom. Vettel nedobrzdil zákrutu, zostrelil seba aj Maxa a obaja museli závod predčasne ukončiť. 

 

 

Táto sezóna je pre Sebastiana Vettela ako zo zlého sna. Spravil školácku chybu, pustil pred seba prenasledovateľa a v ďalšej zákrute nestihol svoj monopost dobrzdiť. Ukázal sa však ako charakter a osobne sa šiel mladému Holanďanovi v službách Red Bullu ospravedlniť.

 

 

Preteky vyhral teda Lewis Hamilton, na ktorého Bottas do konca závodu už nedokázal pritlačiť. Tretí skončil aj na svoje veľké prekvapenie Leclerc a tesne pod pódiom skončil Gasly, ktorý sa v Red Bulle konečne ukázal. Po internete už kolujú informácie, že ho má od budúcej sezóny nahradiť Nico Hülkenberg, no nič nie je ešte isté.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona