Minister obrany R. Kaliňák rokoval v Pentagone s americkým ministrom obrany L. Austinom

NETKY.SK • 5 Marec 2024, 15:39 • 2 min
Minister obrany R. Kaliňák rokoval v Pentagone s americkým ministrom obrany L. Austinom

WASHINGTON - Počas pracovnej cesty do Spojených štátov absolvoval minister obrany Robert Kaliňák stretnutie so svojím americkým náprotivkom Lloydom J. Austinom a navštívil tiež ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov.

slovakia

left justify in out

Minister Austin na úvod pogratuloval Slovensku k 20. výročiu vstupu do Severoatlantickej aliancie. Minister Kaliňák na stretnutí opätovne potvrdil odhodlanie Slovenska pokračovať v modernizačných aktivitách a zvyšovaní konkurencieschopnosti slovenského obranného priemyslu. Americký minister tiež ocenil zodpovedný prístup Slovenska, ako aj jeho mnohé prínosy pre Alianciu a systematické úsilie o zaistenie bezpečnosti jej východnej hranice.

Témou rokovaní bola aj pomoc Ukrajine. Minister Kaliňák zopakoval a priblížil postoje slovenskej vlády. Slovenská republika kladie mimoriadny dôraz na dodržiavanie medzinárodného práva a odsudzuje každú formu agresie. Zdôraznil tiež, že Slovensko v tejto chvíli nevidí vojenské riešenie. Iba okamžitým zastavením bojov dokážeme zabrániť ďalšiemu krviprelievanie a obnoviť suverenitu Ukrajiny. Teda je nevyhnutné, aby aj medzinárodné spoločenstvo prispelo k čo najrýchlejšiemu začiatku mierových rokovaní.

Spojené štáty rešpektujú slovenskú pozíciu a vážia si nesmrtiaciu pomoc z dielní slovenských výrobcov v podobe špičkových odmínovacích kompletov Božena 5, univerzálnych dokončovacích strojov UDS 214, alebo diaľkových detektorov Falcon 4G. Predstavitelia oboch krajín potvrdili záujem spoločne rozvíjať obranný priemysel, ktorý je nevyhnutným základom výstavby obranných schopností.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MO SR, Foto: Tlačový odbor MO SR / Ivan Kelemet
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies