Vašečka: Advent je najkrajšie obdobie cirkevného roka

NETKY.SK • 13 December 2014, 15:55 • 2 min
Vašečka:  Advent je najkrajšie obdobie cirkevného roka

BRATISLAVA - Advent je pre predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Richarda Vašečku najkrajšie obdobie cirkevného roka. Ako povedal dnes pre agentúru SITA, rád hovorí deťom doma, ale aj v škole, že advent je Panna Mária v deviatom mesiaci tehotenstva.

slovakia

left justify in out

„Keď sa už má bábätko narodiť, je to veľmi nežné, citlivé očakávanie. Toto je pre mňa advent. Očakávanie príchodu života, narodenia,“ povedal Vašečka, ktorý bol pred vstupom do politiky učiteľom náboženstva.

 

Advent je podľa Vašečku očakávanie, teda nie všetko je hneď. Upozornil, že na niektoré veci sa treba pripraviť. „Dnes je ovocie v obchodoch dostupné celý rok. Kedysi ľudia vedeli, že ovocie majú vtedy, keď je vegetačné obdobie. Dnes je akoby všetko na lusknutie prsta. Advent ukazuje, že treba počkať a že už samotné očakávanie formuje človeka a je pre neho dobré. Dáva hodnotu tomu, čo príde. Aký advent, také Vianoce. Žiadny advent, žiadne Vianoce,“ zdôraznil. Vianočné reklamy podľa neho začínajú už od sviatku Všetkých svätých, možno už v októbri. Spievajú sa koledy, zasvecujú sa stromčeky. „Advent akoby sa strácal, alebo bol len formálny. Akoby sme hneď chceli vpadnúť do vianočnej atmosféry. Potom je však veľmi plytká. Mne to pripadá, ako by sme mali dieťa, ale nemali sme tehotenstvo. Advent nás učí, že všetko má svoj čas. Očakávanie mení človeka. Príprava je dôležitá. My v rodine advent prežívame veľmi silno. Modlíme sa pri adventnom venci. Čítame si Božie slovo,“ povedal.

 

Ľudia podľa Vašečku rôzne vnímajú, čo je láska. „Sú ľudia, ktorí vnímajú, že ich niekto miluje, keď im dá darček. Ale sú ľudia, ktorým to netrhá žily. Ja na darčeky veľmi zameraný nie som. Vnímam, že je pekné, keď mi niekto kúpi darček, ale keď mi nekúpi, nevnímam to ako nelásku. Aj v jednej rodine môžu byť deti, ktoré prežívajú lásku cez darčeky a niektoré zas cez to, že im niekto venuje čas. Darčeky by mali byť jazykom lásky. Ideme si prejaviť lásku,“ uviedol s tým, že pre niekoho je veľmi dôležitý aj spôsob, akým darček dostane. Podstata je však podľa neho láska. „Keď ju vieme vyjadriť darčekmi, je to dobré. Cieľ teda nie sú darčeky, alebo mať pod stromčekom veľa darčekov, ale láska. Darčeky by sa nemali stať Vianocami. Vianoce sú narodenie Ježiša Krista. To je najväčší dar. Keď chápeme, že Boh tak miloval svet, že nám dal svojho Syna, tak si dávame dary aj my, aby sme si nejakým symbolom ukázali Božiu lásku,“ konštatoval Vašečka.

 

Poslancovi k adventu sedí stíšenie a upokojenie. „Je to deviaty mesiac tehotenstva Panny Márie, kedy sa mal Ježiš už narodiť. Žena v tehotenstve, špeciálne vo vyvrcholení tehotenstva, sa musí zriekať veľa vecí, pretože by uškodili jej dieťaťu. Potrebuje pokoj a ticho. Preto aj pre nás je dobrá triezvosť, striedmosť, stíšenie. Je to dobrá príprava na veľkú štedrosť, na Štedrý večer. Ak máme každý deň hostinu, štedrosť nevynikne,“ myslí si Vašečka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies