Julian Assange hrozí samovraždou, ak ho Británia vydá do USA

NETKY.SK • 28 Október 2021, 17:13 • 2 min
Julian Assange hrozí samovraždou, ak ho Británia vydá do USA

LONDÝN - Zakladateľovi WikiLeaks hrozí v Spojených štátoch, kde čelí 18 obvineniam zo špionáže a sprisahania, až 175 rokov za mrežami.

slovakia

left justify in out

Zakladateľovi WikiLeaks Julianovi Assangeovi stále hrozí, že po vydaní do USA spácha samovraždu, a to aj napriek uisteniam Spojených štátov, že nebude držaný sa samotke s najvyšším stupňom stráženia. Vo štvrtok to na súdnom pojednávaní povedal Assangeov právny zástupca, ktorého cituje agentúra AFP.

 

img

 

Assange hrozí samovraždou

Britský Najvyšší súd v Londýne si v druhý deň tohto pojednávania od Assangeovho právnického tímu vypočul, že nové sľuby americkej vlády by nemali zmeniť rozhodnutie nižšieho súdu, ktorý zablokoval vydanie ich klienta do USA.

 

Právni zástupcovia amerického ministerstva spravodlivosti predložili súdu podpísané prísľuby, že Assange v prípade dokázania viny neskončí v najprísnejšom detenčnom zariadení v krajine, ktorým je ADX Florence v štáte Colorado.

 

img

 

Sudkyňa nižšieho súdu Vanessa Baraitserová dospela predtým k záveru, že Assange trpí psychickými problémami, ktoré by mohli zapríčiniť, že by v tomto americkom väzení, kde sú trestanci takmer úplne izolovaní, mohol spáchať samovraždu.

 

"Tieto zistenia vyplynuli predovšetkým z povahy duševnej poruchy pána Assangea a jeho obáv z vydania vzhľadom na úplne výnimočný charakter jeho prípadu," povedal Assangeov právnik Edward Fitzgerald Vrchnému súdu. "Nič nenasvedčuje tomu, že by uistenia (americkej strany) tieto faktory zmenili," dodal.

 

Súvisiaci článok: WikiLeaks: Väznica je pre Assangea v niečom lepšia ako veľvyslanectvo

 

Sľuby USA nestačia

Baraitserová vo svojom januárovom verdikte odmietla prísľuby USA, že americké úrady Assangea vo väzbe ochránia pred sebapoškodzovaním. Spomenula pritom aj prípad finančníka a odsúdeného pedofila Jeffreyho Epsteina, ktorý sa podľa newyorskej väznice obesil vo svojej cele.

 

"Aj naďalej sme názoru, že okresná sudkyňa spravila chybu, keď dospela k takémuto záveru," povedal právny zástupca vlády USA James Lewis. Sudkyňa Baraitserová podľa vlády Spojených štátov "nedocenila vážnosť" dôkazov, ktoré vyvracali údajné riziko Assangeovej samovraždy. Americká vláda podala odvolanie proti tomuto verdiktu v auguste.

 

img

 

Zatiaľ nie je jasné, kedy Najvyšší súd rozhodne o odvolaní americkej vlády. Predpokladá sa ale, že verdikt nebude vynesený už počas tohtotýždňového pojednávania.

 

V Spojených štátoch čelí tento známy whistleblower 18 obvineniam zo špionáže a sprisahania s cieľom preniknúť do počítačových systémov americkej vlády. V prípade usvedčenia hrozí Assangeovi až 175 rokov väzenia.

 

Mohlo by vás zaujímať: Britskej polícii sa podarilo zatknúť zakladateľa WikiLeaks



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies