Varšavský summit prezidentov bude o ceste k demokracii

NETKY.SK • 27 Máj 2011, 07:21 • 2 min
Varšavský summit prezidentov bude o ceste k demokracii

Varšavský summit prezidentov bude o ceste k demokracii

slovakia

left justify in out

Prezident SR Ivan Gašparovič odcestoval dnes na 17. summit prezidentov krajín strednej Európy, ktorý sa uskutoční v piatok a v sobotu (27.-28. mája) v poľskej Varšave. Zúčastniť by sa na ňom malo asi 20 hláv stredoeurópskych štátov, ktoré budú diskutovať na tému Cesty k demokracii: Spoločná skúsenosť z demokratickej transformácie.
      Prezident Gašparovič víta možnosť spoločného stretnutia. Ako povedal, "tohtoročný summit bude významný aj tým, že sa ho po prvý raz v histórii zúčastní aj prezident USA Barack Obama. Budeme hovoriť nielen o otázkach, ktoré sa týkajú stredoeurópskeho regiónu, ale o zahraničnej politike v kontexte súčasného vývoja vo svete."
      Počas summitu by sa mal najvyšší predstaviteľ SR stretnúť na bilaterálnych rozhovoroch s prezidentom Macedónska Gjorgje Ivanovom a s predsedom predsedníctva Bosny a Hercegoviny Nebojšom Radmanovičom. Gašparovič sa zúčastní aj na spoločnej večeri hláv štátov s americkým prezidentom Obamom.
      Myšlienka organizovať pravidelné stretnutia hláv štátov krajín strednej Európy vznikla v roku 1993, kedy sa stretli – prezidenti Rakúska, Nemecka, Česka a Maďarska v rakúskom Salzburgu. Prvý summit sa konal v roku 1994 v českom Litomyšli za účasti prezidentov Česka, Slovenska, Poľska, Maďarska, Rakúska, Nemecka a Slovinska.
      Prezident ČR Václav Havel sa zasadil za vytvorenie nového regionálneho fóra zvolaním prvého summitu prezidentov strednej Európy, na ktorom navrhol realizáciu pravidelných schôdzok. Varšavské stretnutie sa malo pôvodne uskutočniť v minulom roku, avšak pre tragickú smrť poľskej hlavy štátu Lecha Kaczynského bol presunutý na rok 2011.
      Novinkou je pozvanie troch pobaltských krajín a prezidentky Kosova Atifete Jahjagaovej. Slovenský prezident podmienil účasť na summite absenciou symbolov kosovskej štátnosti za rokovacím stolom. "Prezident požiadal poľských hostiteľov o vytvorenie podmienok umožňujúcich slovenskej strane zúčastniť sa na tomto summite, a to bez spochybnenia právnej pozície SR v otázke nezávislosti Kosova," uviedol jeho hovorca Marek Trubač. Slovenskou požiadavkou je, aby tam neboli žiadne symboly, štátny znak, vlajka alebo označenie názvom Republika Kosovo, a taktiež aby nebola prijatá žiadna spoločná deklarácia, kde by popri iných prezidentoch mal figurovať aj podpis dočasnej prezidentky Kosova.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies