COVID semafor ohľadom cestovania by mohol byť platný už tento týždeň

NETKY.SK • 25 Máj 2021, 18:26 • 2 min
COVID semafor ohľadom cestovania by mohol byť platný už tento týždeň

BRATISLAVA - Ak by cestovateľský semafor počas rokovania v stredu 26. mája schválila vláda, mohol by platiť už od štvrtka 27. mája. Krajiny by delil do troch farieb, čiernej, červenej a zelenej. V dnešnej relácii televízie Joj Analýzy na hrane to uviedol štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS).

slovakia

left justify in out

Konzílium odborníkov schválenie cestovného semaforu vláde odporučilo. Krajiny by boli podľa neho rozdelené do troch farieb, zelenej, červenej a čiernej.

 

"Práve zelená kategória je takým prvým krokom k príprave toho, čo avizujeme už niekoľko mesiacov. Teda takzvaný európsky COVID certifikát, ktorý zjednoduší cestovanie po celej Európskej únii a perspektívne aj po zvyšku sveta,“ uviedol Klus. Dodal, že európske krajiny by na COVID semafore boli zelené.

 

img


Občania, ktorí sú zaočkovaní, nebudú musieť v zelených krajinách podstupovať ani karanténu, ani testovanie, všetci ostatní by sa podrobili antigénovému alebo PCR testu. V prípade červených a čiernych krajín sa podľa Klusa pravidlá cestovania stále posudzujú. V prípade červených sa podľa štátneho tajomníka cestujúci po návrate na Slovensko nevyhnú buď testovaniu, alebo karanténe. K prehodnocovaniu jednotlivých krajín a ich zaradeniu na COVID semafore by malo dochádzať každý pondelok.

 

img


COVID semafor, ktorý má byť návodom na cestovanie, má podľa štátneho tajomníka slúžiť na to, aby sa šírenie vírusov a jeho mutácií spomalilo a na Slovensko sa nedostali tak skoro. "Videli sme, čo to spôsobilo vlani v decembri," uviedol Klus.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies