Zelená tekutina, ktorá sa objavila vo vode Veľkého kanála v Benátkach nie je nebezpečná

NETKY.SK • 29 Máj 2023, 18:30 • 2 min
Zelená tekutina, ktorá sa objavila vo vode Veľkého kanála v Benátkach nie je nebezpečná

BENÁTKY - Zelená tekutina, ktorá sa objavila vo vode Veľkého kanála (Canal Grande) v Benátkach, nie je nebezpečná. Úrad na ochranu životného prostredia (ARPA) po zhodnotení vzoriek dospel k názoru, že zelená tekutina je farbiaci prírodný prostriedok používajúci sa pri kontrole vody či skúmaní jaskýň.

slovakia

left justify in out

Zelená tekutina, ktorá sa objavila vo vode Veľkého kanála (Canal Grande) v Benátkach, nie je nebezpečná. V pondelok o tom na Twitteri podľa prvých zistení informoval guvernér regiónu Benátsko Luca Zaia. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

 

Úrad na ochranu životného prostredia (ARPA) po zhodnotení vzoriek dospel k názoru, že zelená tekutina je farbiaci prírodný prostriedok. Používa sa pri kontrole vody alebo pri skúmaní jaskýň, spresnil Zaia. Dodal, že nehrozí žiadne nebezpečenstvo znečistenia či zamorenia vody. Kritizoval však, že Benátky sa stali "javiskom pre aktivizmus".

 

img

látka fluoresceín nakvapkaná do vody

 

Neskôr v pondelok ANSA informovala, že experti látku identifikovali ako fluoresceín. Je to kontrastná látka väčšinou používaná pri diagnostikovaní zdravotných ťažkostí s očami. Zafarbenie kanála fascinovalo turistov aj obyvateľov, ale klimatickí aktivisti popreli, že išlo o ich protest. Ekoaktivisti totiž nedávno podnikli viaceré akcie na svetoznámych miestach v Taliansku. Na zeleno sfarbená voda sa objavila v nedeľu ráno blízko mosta Rialto, jedného zo štyroch mostov, ktoré vedú ponad hlavnú dopravnú tepnu Benátok. Benátska polícia v pondelok uviedla, že nevylúčila žiadne línie vyšetrovania prípadu, ktorý pripomína performance art argentínskeho umelca na výstave Bienále v Benátkach v roku 1968.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona