Väčšina obyvateľov mesta Fort McMurray sa môže po požiaroch vrátiť domov

NETKY.SK • 31 Máj 2016, 07:41 • 2 min
Väčšina obyvateľov mesta Fort McMurray sa môže po požiaroch vrátiť domov

MONTREAL - Vďaka ústupu ničivých lesných požiarov sa väčšina obyvateľov kanadského mesta Fort McMurray môže začať od stredy vracať do svojich domovov.

slovakia

left justify in out

Oznámila to v pondelok guvernérka provincie Alberta Rachel Notleyová.

 

Len asi 9000 obyvateľov troch najviac postihnutých štvrtí Abasand, Beacon Hill a Waterways musí ešte určitý čas čakať, pretože ovzdušie a pôda sú stále silno kontaminované chemickými látkami. Tieto štvrte boli obohnané plotom, aby sa ich obyvatelia nepokúšali o návrat na vlastnú päsť.

 

Takmer 80-tisícové mesto Fort McMurray ležiace na západe Kanady v oblasti ropných pieskov bolo úplne evakuované začiatkom mája. Po uhasení všetkých požiarov v jeho katastri sa ukázalo, že škody sú vo všeobecnosti nižšie ako sa čakalo. Tri spomínané štvrte sú však zničené na 70-90 percent.

 

Dobrovoľný návrat obyvateľov by mal trvať dva týždne. Zatiaľ sa neodporúča osobám s dýchacími problémami, starším ľuďom a rodinám s deťmi mladšími ako sedem rokov.

 

V meste a jeho okolí padlo za obeť plameňom 580.000 hektárov lesov. Požiare sa následne rozšírili do neobývaných oblastí a sužujú už aj susednú provinciu Saskatchewan.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies