V Západných a Vysokých Tatrách zvýšené lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 5 Január 2015, 10:18 • 2 min
V Západných a Vysokých Tatrách zvýšené lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Ráno na horách doznievalo sneženie, bolo prevažne hmlisto, na hrebeňoch a vo vyšších nadmorských výškach malá dohľadnosť v dôsledku zvíreného snehu.

slovakia

left justify in out

Pri snežení sa ochladzovalo, teplota vzduchu sa ráno pohybovala v rozpätí od - 19° C v hrebeňových partiách do -4° C na podhorí. Vo vyšších nadmorských výškach fúkal prudký až búrlivý vietor severných a severozápadných smerov, ktorý dosahoval najmä na hrebeňoch hôr silu víchrice, krátkodobo v nárazoch s rýchlosťou do 155 km/h. V stredných polohách fúkal silný až prudký vietor s rýchlosťou do 55 km/hod. Ako informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej, za posledných 24 hodín pripadlo od 5 do 35 cm nového prachového snehu. Toto sneženie však bolo celý čas sprevádzané veľmi silným vetrom, ktorý väčšinu z nového snehu previal na záveterné svahy. V týchto lokalitách je výška snehovej pokrývky podstate väčšia, dosahuje miestami viac ako 100 cm. V týchto miestach sa sformovali nebezpečné, málo stabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Na exponovaných miestach (hrebene a skalné rebrá) je snehová pokrývka vyfúkaná až na starý sneh alebo podklad. Miestami sú na jej povrchu ľadové plochy.

 

Po nočnom snežení, ktoré bolo sprevádzané silným vetrom sa vo Vysokých a Západných Tatrách vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, teda 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Týka sa to najmä južných, juhovýchodných a juhozápadných svahov v polohách nad 1700 m n. m. Nový prachový sneh bol silným vetrom intenzívne previevaný na záveterné svahy, kde sa vytvorili málo stabilné snehové dosky a vankúše. Uvoľnenie lavín na týchto miestach je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, najmä sa svahoch so sklonom 30° a viac. Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú. V Nízkych Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo v polohách nad 1700 m n. m. Mierne lavínové nebezpečenstvo trvá aj v Malej a Veľkej Fatre v polohách nad 1300 m n. m. Nafúkané snehové dosky a vankúše sa vytvorili na záveterných (najmä južných, juhovýchodných a juhozápadných) svahoch. Lavínové nebezpečenstvo má výrazne lokálny charakter, znalosť posúdenia stability snehovej pokrývky je potrebná najmä z hľadiska bezpečného pohybu vo vysokohorskom prostredí nad 1000 m n. m. 

 

Tendencia lavínového nebezpečenstva: zotrvalá



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies