SKUTOČNÝ PRÍBEH šialenstva, vraždy a pôvabu: Bola za vraždou Maurizia Gucciho láska alebo chamtivosť?

NETKY.SK • 26 Marec 2022, 18:00 • 2 min
SKUTOČNÝ PRÍBEH šialenstva, vraždy a pôvabu: Bola za vraždou Maurizia Gucciho láska alebo chamtivosť?

Osudový moment, ktorý zmenil príliš veľa, prišiel neskoro večer 8. januára 1997. Anonymný volajúci žiadal o rozhovor s Filippom Ninnim, policajným šéfom talianskeho regiónu Lombardsko. Už nechcel len telefonovať, nástojil na stretnutí. „Poviem vám len jedinú vec: Gucci.”

slovakia

left justify in out

Ninni patril medzi detektívov, ktorí pracovali na jednom z neobjasnených zločinov v Taliansku – vražde Maurizia Gucciho, bývalého riaditeľa rovnomenného módneho domu založeného jeho starým otcom.  

 

Gucci bol zavraždený o dva roky skôr, teda 27. marca 1995. Neznámy útočník ho zastrelil, keď ráno vošiel do budovy na Via Palestro v Miláne, kde v tom čase pracoval. Stopy ani po vyšetrovaní nikam neviedli a opakovali sa rôzne otázky: Bol Gucci zapletený do pochybných transakcií? Bola rodina, neslávne známa svojou históriou vnútorných konfliktov, ovplyvnená hádkami?   

 

Po stretnutím s Ninnim sa informátor predstavil a objasnil, že býva v jednohviezdičkovom hoteli v Miláne. Práve tu započul nočného vrátnika, ako sa chváli, že najal Gucciho vraha. Zanietenie doviedlo úrady na kľukatú cestu, ktorá nakoniec predstavila plán a sprisahanie veľmi banálne aj pre scenáre seriálov.  

 

Hlavná protagonistka scenáru? Gucciho bývalá manželka Patrizia Reggiani Martinelli.  

 

img

 

Talianska Elizabeth Taylor 

 

Keď sa koncom 60. rokov po prvýkrát stretli na párty milánskej smotánky, obaja mali približne 20 rokov. Vnuk zakladateľa módneho domu Gucci bol údajne ohromený pôvabom Patrizie a položil priateľovi otázku: „Kto je to nádherné dievča v červených šatách, ktoré vyzerá ako Elizabeth Taylor?”   

 

img

 

Zosobášili sa v roku 1972 aj napriek odporu Gucciho otca Rodolfa. Vyzerali ako najkrajší a najšťastnejší pár na svete. Šampanské, cestovanie medzi rezidenciami v New Yorku, Miláne, Acapulcu, luxusné značky a dekadentné večierky, ale spoločná la dolce vita netrvala dlho. Manželstvo sa rozpadlo v roku 1985 a ďalšie desaťročie sa ťahal rozvod, ktorý sprevádzali dlhé právne boje. 

 

Žiadny návrat zo služobnej cesty  

 

V rozhovore pre televíznu reláciu Storie Maledette Reggiani uviedla, že manžel ju náhle opustil. Pôvodne išiel na krátku služobnú cestu do Florencie, ale nikdy sa nevrátil. O rozvode sa dozvedela od rodinného lekára. Kľúčovým momentom, ktorý úplne zmenil ich vzťah, bola údajne smrť otca Rodolfa Gucciho v roku 1983. Podľa slov jeho exmanželky sa Maurizio začal správať zvláštne, akoby sa už o nič, alebo skôr o nikoho, nemal starať. V roku 1992 podstúpila operáciu nádoru na mozgu, jej bývalý manžel jej v tom čase údajne neposkytol žiadnu podporu.  

 

img

 

 

Značku predal, rodinu vyhnal  

 

Gucci sa rozhodne postaral o svoju dôležitú úlohu v rodinnom podniku, kde začal pracovať v baliacej firme ako 15-ročný. Po smrti otca zdedil 50-percentný podiel, stal sa predsedom spoločnosti a začal si stále viac upevňovať moc.  

 

Zapojil sa do rôznych právnych sporov v jednoznačnom pokuse dostať členov rodiny z predstavenstva – ich akcie nakoniec kúpila bahrajnská investičná spoločnosť Investcorp za údajne 135 miliónov dolárov.  V roku 1933 Maurizio Gucci predal svoj zostávajúci podiel za cenu v rozmedzí 150 a 200 miliónov dolárov spoločnosti Investcorp, čím ukončil talianske vlastníctvo a stal sa veľmi bohatým mužom. 

 

 

Približne v rovnakom čase si Reggiani vybojovala ročnú rentu vo výške asi 1 mlión dolárov, no nebola s touto čiastkou veľmi spokojná. V rozhovore pre médiá pripomenula slová svojho manžela: „Vieš, prečo naše manželstvo zlyhalo? Pretože si si myslela, že si prezident, a tu je len jeden prezident.” 

 

Súvisiaci článok: REPORTÁŽ Klan Gucci dorazil na Slovensko tesne pred lockdownom, Netky boli pri tom!

 

Samozrejme, nepomohlo ani to, že Gucci si našiel mladšiu priateľku a šírili sa informácie, že plánujú svadbu. Rozsah jej nespokojnosti vyšiel úplne najavo počas procesu, keď sa prehrával záznam z telefonického odkazu, ktorý nahrala bývalému manželovi.

 

„Dosiahol si taký obrovský extrém, že aj tvoje dcéry tebou opovrhujú a už ťa nechcú ani vidieť, aby mohli zabudnúť na traumu, ktorú si im spôsobil.”  

 

„Si deformovaný výrastok, boľavé slepé črevo, na ktoré chce každý z nás veľmi rýchlo zabudnúť,” hovorí s emóciami plnými hnevu. „Peklo si po teba ešte len príde.”  

 

Jej odpor voči exmanželovi bol dobre známy, rovnako ako skutočnosť, že hľadala nájomného vraha. Dvakrát požiadala upratovača, aby jej pomohol, dokonca sa radila s právnikom o tom, čo by sa stalo, keby sa Maurizia „zbavila.” Priznala tak na súde.  

 

img

 

„Chcela som to urobiť, tak som šla a požiadala ľudí, aby to urobili. Ale tam sa skončili moje zámery, bola som len posadnutá,“ povedala pre Storie Maledette. „Ktorá žena nikdy v živote nepovedala: Zabijem ho?“ 

 

Nikto nemal viac informácií o jej posadnutosti ako Giuseppina (Pina) Auriemma. Žena, ktorú médiá vyobrazujú ako samozvanú okultistku, bola jej dôverníčkou od ich prvého stretnutia na Ischii v 70. rokoch minulého storočia. 

 

V roku 1994 sa Pina nasťahovala k Reggiani, aby jej pomohla napísať knihu o jej vzťahu s Guccim. Reggiani mala pocit, že jej pamäť bola nepriaznivo ovplyvnená operáciou mozgu, a potrebovala pomoc so zariaďovaním si určitých udalostí. 

 

Bola to vražda alebo komplot? 

 

To, čo sa odohralo potom, bolo na súde veľmi sporné. Výpovede dvoch žien o okolnostiach vraždy sa veľmi líšili. Pina, ktorá v tom čase bojovala s dlhmi, povedala na súde, že „vo chvíli slabosti” sa podvolila jednej z Patriziiných žiadostí o najatie vraha. Dôkazy poukazujú na skutočnosť, že Pina kontaktovala Ivana Savioniho, nočného vrátnika v hoteli, kde sa zvykla ubytovať v čase návštev Milána. Savioni potom vyjednal cenu za Gucciho život s Oraziom Cicalom zo Sicílie, ktorý súhlasil, že nájde a najme vraha. Reggiani tvrdila, že o konaní svojej priateľky netušila a následne ju vydierali, aby súhlasila s vraždou, za ktorú má zaplatiť 600 miliónov lír (približne 300 000 eur) a zálohu za vykonanie vo výške 150 000 lír.  

 

 

Mohlo by vás zaujímať: Gabriel Fernandez zomrel rukou vlastnej matky: „Označil by som vás za zvieratá, ale bolo by to nefér voči zvieratám," povedal sudca

 

Zradou mali byť peniaze  

 

Po anonymnom telefonáte 8. apríla 1997 začala polícia Savioniho sledovať a odpočúvať jeho hovory. Vrátnik znovu hľadal vraha. Tentokrát bolo cieľom vyhrážať sa Reggiani, aby zaplatila zvyšok peňazí, na ktorých sa dohodli a vo vyhrotenom prípade ju dokonca aj zabiť.  

 

Detektív v utajení predstieral, že má o túto prácu záujem a tajne si nahral ich rozhovor. 31. januára 1997 boli všetci zúčastnení zadržaní a obvinení: Bendetto Cerualo, muž obvinený z vraždy Gucciho, Savioni, Cicala aj Auriemma. Vyšetrovanie vynieslo na povrch skutočnosť, že to bol Cicala, kto šoféroval zelený Renault Clio, z ktorého Ceraulo smrteľne zasiahol Gucciho a pri tom zranil aj vrátnika Giuseppeho Onorata.  

 

Dôkazový materiál proti Reggiani zahŕňal okrem iného aj zápis z denníka zo dňa 27. marca 1997. V deň, kedy bol Gucci zavraždený, si doň napísala  Paradeisos , grécke označenie pre raj. Reggiani sa neskôr snažila spochybniť myšlienku, že to znamená formu oslavy, hoci pripustila pocit „úľavy” pri informáciách o smrti exmanžela. Tvrdila, že  Paradeisos bolo slovo, ktoré si napísala, pretože sa jej páčilo, ako znie, a chcela ho použiť ako názov svojej novej vily.  

 

Zatiaľ čo ju médiá premenovali z  Lady Gucci  na  Čierna vdovu, Reggiani sa nikdy k objednávke vraždy nepriznala. Strelec Ceraulo sa tiež nikdy nepriznal, no dostal doživotný trest. Cicalo bol odsúdený na 26 rokov. Organizátor atentátu Savioni dostal rovnako 26 rokov. Reggiani si odniesla trest vo výške 29 rokov, ktorý po odvolaní znížili na 26. Sprostredkovateľku a samozvanú okultistku Pinu poslal súd do väzby na 19 rokov.   

 

 

Začiatok niečoho lepšieho? 

 

O približne 12 rokov neskôr bola na slobode a pracovala na čiastočný úväzok v klenotníckej firme Bozart. Jej úlohou, ako uviedol majiteľ spoločnosti Maurizio Manca pre Forbes, bolo pracovať ako stylistka a dohliadať na dizajn kolekcie kabeliek. 

„Mohli ste vidieť, že je to žena zvyknutá dávať rozkazy, ale všetko sme si na začiatku vyjasnili a potom sme si vybudovali takmer harmonický vzťah,“ zhrnul Manca. 

 

Patrizia pracovala v tomto klenotníctve tri roky a príležitostne sa delila o staré spomienky s kolegami. „Niekedy s ľútosťou, niekedy so zármutkom, niekedy s nostalgiou,“ povedal Manca. „Hovorila o období, keď sa stretla s Trumpovcami a Kennedyovcami, o tom, čo mala na sebe v tom čase a čo by si namiesto toho obliekla teraz.“ 

 

 
O peniaze z rozvodu sa súdi s dcérami 

 

V posledných rokoch čelila Reggiani finačným požiadavkám vrátnika, ktorý bol pri vražde Gucciho zranený. Odškodnenia sa domáhala aj vtedajšia Gucciho priateľka Paola Franchi. Reggiani však nedisponuje peniazmi z rozvodu, pretože jej dcéry Alessandra a Allegra odmietli matke vyplatiť rozvodovú dohodu.  

 

Generačný spor skončil na súde, kde sa pred tromi rokmi rozhodlo, že Reggiani má nárok na anuitu. Proti rozhodnutiu však podali okamžite odvolanie a spor je stále v konaní na najvyššom talianskom súde.  

 

Financie Reggiani predtým spravovala jej matka Silvana Barbieri, ktorá bola proti akémukoľvek vyplateniu Gucciho vtedajšej priateľky alebo vrátnika. Matka zomrela v apríli 2019 a Reggiani oznámila, že má v úmysle tieto peniaze vyplatiť. „Obrátim nový list,” povedala v novembri 2019 v talianskej televíznej relácii Storie Italiane. „Chcem robiť už len to, čo je správne.”  

 

 

Keď sa však dozvedela, že jej príbeh sa chystá sfilmovať geniálny Ridley Scott a stvárniť by ju mala Lady Gaga, neskrývala zdesenie. Producentom tiež vytkla, že sa pre ňu nenašla vôbec žiadna úloha, dokonca sa s ňou speváčka Lady Gaga ani nestretla.

 

„Nie je to ekonomická otázka, z filmu nedostanem ani cent. Je to len otázka dobrého rozumu a rešpektu,“ komentovala ako 73-ročná predlohu hlavnej hrdinky filmu Klan Gucci (House of Gucci), ktorá dnes žije s papagájom a so psom. 

 

img

 

Proti filmu hlasno protestovali aj príbuzní Maurizia Gucciho a hovoria o „kradnutí identity rodiny v snahe dosiahnuť zisky“. Štúdiu MGM a režisérovi Scottovi vyčítajú nielen „príliš škaredé“ herecké obsadenie, ale vyhrážajú sa aj právnymi krokmi. 

Film, ktorého predlohou bola kniha novinárky Sary Gay Forden House of Gucci: Senzačný príbeh vraždy, šialenstva, pôvabu a chamtivosti (2001), mal premiéru 25. novembra. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies