V Turkménsku postavili na počesť exprezidenta futuristické mesto Arkadag

NETKY.SK • 1 Júl 2023, 15:00 • 2 min
V Turkménsku postavili na počesť exprezidenta futuristické mesto Arkadag

AŠCHABAD/ARKADAG - Turkménsko vo štvrtok otvorilo futuristické inteligentné mesto Arkadag, ktoré postavili na počesť bývalého dlhoročného prezidenta Gurbangulyho Berdymuchamedova. 'Arkadag' znamená v preklade 'ochranca' a médiá takto zvykli titulovať Berdymuchamedova, ktorý vo štvrtok oslávil svoje 66. narodeniny účasťou na moslimskej púti hadždž v saudskoarabskej Mekke.

slovakia

left justify in out

V novom meste, ktoré postavili v blízkosti exprezidentovej rodnej dediny Babarap v južnom Turkménsku, bude priestor pre 73.000 obyvateľov. Výstavba mesta stála tri miliardy eur a približne rovnakú sumu plánuje mesto investovať do rozvoja aj v nasledujúcich rokoch. Všetky budovy v Arkadagu sú bielej farby. Bytové domy majú sedem poschodí – číslo, ktoré symbolizuje šťastie. Mesto povoľuje len elektrické autá. Nachádzajú sa v ňom pamätníky venované exprezidentovi a tiež achaltekinskému koňovi (Achal-Teke), púštnemu plemenu plnokrvného koňa pochádzajúcemu z Turkménska.

 

 

Berdymuchamedov bol na čele Turkménska od roku 2006 do vlaňajška, keď prezidentský úrad odovzdal svojmu synovi Serdarovi. Ponechal si však isté právomoci, ako napríklad funkciu predsedu Ľudovej rady Turkménska – ústavodarného orgánu, ktorý donedávna fungoval ako horná komora parlamentu. Okolo Berdymuchamedova sa za jeho vlády vytvoril kult osobnosti. Keď sa napríklad rozhodol zafarbiť si šedivé vlasy, jeho príklad nasledovali všetci šedivejúci muži zamestnaní v štátnej správe, pripomína Reuters. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky.sk
TASR/KB Netky, Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies