V Utrechte vládne králik Miffy, maskot úvodu TdF

NETKY.SK • 3 Júl 2015, 16:52 • 2 min
V Utrechte vládne králik Miffy, maskot úvodu TdF

UTRECHT - Holandsko je cyklistická krajina, Utrecht cyklistické meno a v týchto dňoch to platí ešte viac ako kedykoľvek predtým.

slovakia

left justify in out

Aj kmene stromov v centre či drevené piliere reštaurácií trčiacich z vody v tomto 330-tisícovom meste sú zahalené do farieb tričiek, ktoré si na seba obliekajú lídri prestížnych súťaží na Tour de France. Neklamný znak toho, že slávne preteky už čoskoro začnú písať svoju ďalšiu kapitolu. Utrecht je šiestym holandským mestom, ktorému sa dostalo cti odštartovať Tour de France. Tzv. Grand Départ hostili v minulosti Amsterdam (1954), Scheveningen (1973), Leiden (1978), Den Bosch (1996) a Rotterdam (2010).

 

"Jazdiť na bicykli sa deti u nás naučia skôr ako chodiť po vlastných. A tí čo predsa len zvolia chôdzu, musia popri tom aspoň tlačiť bicykel. Cyklistika je u nás náboženstvo. Vitajte v krajine dvoch kolies," cituje server BBC jedného z obyvateľov Utrechtu Jeroena Wielaerta. 

 

Utrecht má aj svojho maskota pre slávnostného otvorenie Tour. Volá sa Miffy a je to karikatúra králika, ktorého je možné stretnúť vo viacerých častiach mesta, kadiaľ bude viesť trasa sobotňajšej úvodnej časovky na 13,8 km. Miffy nie je žiadny mladík. Vymyslel ho a prvýkrát nakreslil miestny autor Dick Bruna ešte v roku 1955. A má za sebou bohatú históriu. 

 

"Za 60 rokov toho Miffy zažil neúrekom. Príbehy s ním zľudoveli, napríklad ten ako prišiel o starého otca," povedal holandský cyklistický komentátor Jose Been. Miffyho sa do dnešného dňa predalo 85 miliónov kusov a v Utrechte sa s ním stretol takpovediac každý. "Keď som mal 12 rokov, ťažko som sa popálil na hrnci s horúcou masťou. Osem mesiacov som strávil v nemocnici a pamätám si, že v mojej izbe boli krásne zelené závesy, z ktorých sa na mňa usmieval Miffy. Nie je to len maskot, ale súčasť života v našom meste," zaspomínal si riaditeľ Centrálneho múzea v Utrechte Edwin Jacobs. Práve v týchto dňoch otvoril výstavu Miffyho v súvislosti so 60. výročím jeho narodenia, ale aj príchodu Tour de France do mesta. K tomu, že Miffy sa stal tvárou veľkého štartu TdF, Jacobs s úsmevom doplnil: "Tour môže byť vlastne rada, že jej prispieva k popularite taká známa tvár ako je Miffy. Je to súčasť nielen bohatstva Utrechtu, ale aj holandského kultúrneho dedičstva." 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies