V Texase sa začalo superfórum CERAWeek. Na aké témy a cieľ je tento rok zamerané?

NETKY.SK • 20 Marec 2024, 20:00 • 2 min
V Texase sa začalo superfórum CERAWeek. Na aké témy a cieľ je tento rok zamerané?

CERAWeek, známy ako superfórum v globálnom energetickom priemysle, sa začal v pondelok 18. marca v Houstone v americkom štáte Texas. Jeho témy pokrývajú celé energetické spektrum, ale sú zamerané na viacrozmernú energetickú transformáciu v štyroch oblastiach: trhy, klíma, technológie a geopolitika.

slovakia

left justify in out

"Téma viacrozmernej energetickej transformácie odráža poznanie, že energetická transformácia bude komplexná a bude sa odvíjať rôznymi spôsobmi v rôznych regiónoch, v rôznych časových horizontoch, s rôznymi kombináciami technológií a s rôznymi prioritami medzi vládami, spoločnosťami a spotrebiteľmi," povedal účastníkom Daniel Yergin, podpredseda organizátora CERAWeek, spoločnosti S&P Global.

Toto fórum je prvým veľkým stretnutím energetického priemyslu od COP28, teda 28. zasadnutia Konferencie zmluvných strán Rámcového dohovoru Organizácie Spojených národov (OSN) o zmene klímy, uviedol Yergin. Cieľom tohtoročného týždňa CERAWeek je podľa organizátora tiež načrtnúť cesty pre rast, bezpečnosť a prosperitu po konferencii COP28, a to v situácii rastúceho napätia v rôznych častiach sveta.

Medzi horúce témy patrí umelá inteligencia, ťažba a trhy s nerastnými surovinami, ako aj rastúci dopyt po elektrickej energii, najmä v Spojených štátoch, v dôsledku expanzie trhu s elektrickými vozidlami a novej výroby. Dopyt po elektrickej energii v USA po mnohých rokoch stagnujúcej spotreby prudko stúpa, uviedlo internetové médium Axios.

Množstvo volieb, ktoré sa tento rok konali na celom svete spolu s ekonomickou neistotou, politickými spormi a úžasným pokrokom v oblasti technológií a inovácií, pomohli formovať tohtoročný program CERAWeek, povedal Yergin.

Keďže ukrajinská kríza vstupuje do svojho tretieho roku a geopolitické napätie na Blízkom východe rastie, energetická bezpečnosť sa dostala do centra pozornosti na celom svete, zatiaľ čo energetická transformácia prebieha na celom svete rôznou rýchlosťou, čo vedie k príležitostiam aj rizikám vo svete viacrýchlostnej a nelineárnej transformácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Xinhua News Agency
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies