AKTUALIZÁCIA: Saková naznačila, že špeciálna prokuratúra chráni Petra Petrova

NETKY.SK • 13 August 2021, 13:25 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Saková naznačila, že špeciálna prokuratúra chráni Petra Petrova

BRATISLAVA - Národná kriminálna agentúra vo štvrtok zadržala 9 a celkovo obvinila 11 ľudí. Akcia mala súvisieť s trestnou činnosťou zločineckej skupiny, ktorá údajne zapájala svoje firmy a biele kone do projektov Ministerstva vnútra SR a Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 13. augusta 16:20

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti v tejto súvislosti uviedlo, že dlhodobo poukazuje na praktiky, ktoré sa za bývalých vlád diali aj na najvyšších miestach. Zistenia považuje za ohavné a zarážajúce, ale nie za prekvapivé.

„Na svetlo vychádzajú stále väčšie a obludnejšie praktiky predošlých vlád Smeru. Vo svojej podstate venovali všetku energiu svojho akože vládnutia na obohacovanie a korumpovanie, kde musel každý smerák byť súčasťou tohto systému našich ľudí. Všetci museli držať spolu, ináč hrozilo, že sa im tento systém rozpadne ako domček z kariet, čo sa aj po voľbách deje. Vo svojej panike a strachu sú schopní podieľať sa na rozvrate štátu hecovaním proti očkovaniu a všetkým protipandemickým opatreniam. Ako konali protištátne počas ich vládnutia, tak konajú aj teraz a nikdy ináč ani konať nebudú,“ dodal poslanec parlamentu Juraj Krúpa.

 

Aktualizácia 13. augusta 15:40

Bývalá ministerka vnútra Denisa Saková nepozná a nikdy sa nestretla s nikým, kto bol medializovaný ako obvinený v rámci štvrtkovej policajnej akcie, pri ktorej obvinili spolu 11 osôb. Uviedla to v reakcii na medializované informácie, že polícia sa pri akcii zamerala na korupčnú trestnú činnosť aj na ministerstve vnútra. Zároveň Saková vo vyhlásení zdôraznila, že medzi obvinenými je kajúcnik známy vo viacerých prípadoch pod dozorom Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Petrov alias Tiger. 

 

 

Saková naznačila na sociálnej sieti, že špeciálna prokuratúra chráni Petra Petrova, aby nemohol vypovedať o údajných manipuláciách kajúcnikov. Petrov bol na úteku od konca júla.

 

Pôvodná správa

Zločinecká skupina umelo navyšovala ceny projektov o fiktívne tovary a služby na nereálne vysoké čiastky. Nafúknuté sumy mala následne odčerpávať zo systému cez svoje firmy. Informoval portál aktuality.sk.

Takýmto spôsobom mali napríklad navýšiť cenu jedného projektu o 40 percent, čo predstavovalo sumu 4,8 milióna eur. Všetko sa malo diať pri obstarávaniach v rokoch 2015 až 2020, keď rezortu vnútra šéfovali Robert Kaliňák a Denisa Saková. Na čele Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny už vtedy stál Marian Valentovič, ktorý je jeho šéfom dodnes.

Podľa vyšetrovateľov skupina dokázala zmanipulovať viacero lukratívnych štátnych zákaziek. Najviac to malo byť pri nákupe špeciálnej hasičskej techniky v rezorte vnútra v rokoch 2018 až 2020. Cena zákazky predstavovala takmer 42 miliónov eur, pričom obvinení ju mali umelo nadhodnotiť o zhruba 9 miliónov eur. Ďalším predraženým tendrom mal byť nákup oblečenia, uniforiem pre rezort vnútra a finančnú správu v hodnote 5 miliónov eur. Obvinení vďaka fiktívnym faktúram od subdodávateľov navýšili celkovú cenu o najmenej 539-tisíc eur. Pri nákupe technických zariadení pre Ministerstvo vnútra SR mali zase zarobiť na umelom navyšovaní 1,2 milióna eur. Celková škoda dosiahnutá na umelom navyšovaní sa vyšplhala na takmer 17 miliónov eur.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies