Letný projekt Európske filmy za euro štartuje aj v Novej Cvernovke

NETKY.SK • 18 Júl 2023, 16:30 • 2 min
Letný projekt Európske filmy za euro štartuje aj v Novej Cvernovke

BRATISLAVA - Projekt Európske filmy za euro bude možné od stredy 19. júla vidieť aj v bratislavskej Novej Cvernovke. V letnom kine Lumiére pod Palmou ho odštartuje film Leto 85 (2020) francúzskeho režiséra Francoisa Ozona. "Zároveň sa premietne pod hlavičkou mesiaca Pride," informuje tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Simona Nôtová.

slovakia

left justify in out

Nôtová tiež pripomína, že tradičný letný projekt kvalitných európskych filmov uvádza Kino Lumiére od začiatku júla aj v kinosále Slovenskej národnej galérie (SNG). Cyklus potrvá do konca augusta.

Okrem Ozonovho filmu Lumiére pod Palmou uvedie z projektu Európske filmy za euro aj snímky Paríž, 13. obvod (2021) Jacquesa Audiarda, Najhorší človek na svete (2021) Joachima Triera, Quo vadis, Aida? (2020) Jasmily Žbanićovej. Zo starších titulov sú v ponuke divácky obľúbené filmy Leningradskí kovboji dobývajú Ameriku (1989) Akiho Kaurismäkiho a Amélia z Montmartru (2001) Jeana-Pierra Jeuneta

"Premietnu sa aj viaceré novinky, medzi nimi slovenský dokumentárny film Čo ste urobili Rusom? (2023) v réžii Michala Fuliera a Jany Bučky Kovalčíkovej," avizujú organizátori film, ktorý "zachytáva každodennú realitu ukrajinského národa a ľudí odkázaných vo vojnovej krajine na pomoc druhých".

Program kina v Novej Cvernovke počas leta spestrí pásmo krátkych filmov z Filmového festivalu inakosti, kolekcia vybraných krátkych filmov študentov z bratislavskej Vysokej školy múzických umení (VŠMU) a pásmo krátkych animovaných filmov zo zbierok Národného filmového archívu SFÚ pod názvom Archeológia budúcnosti. Vstup na všetky pásma krátkych filmov je voľný. Letné kino Lumiére pod Palmou premieta do konca augusta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: RTVS / TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies