V Tatranskej galérii si pripomenú obete rómskeho holokaustu

NETKY.SK • 3 August 2023, 09:16 • 2 min
V Tatranskej galérii si pripomenú obete rómskeho holokaustu

Poprad-Počas spomienkovej udalosti v Poprade predstavia knižnú novinku

slovakia

left justify in out

Od roku 2005 si na Slovensku pripomíname obete rómskeho holokaustu. 3. augusta 1944 v koncentračnom tábore v Osvienčime Brezinke prišlo o život takmer tritisíc Rómov. Smutná udalosť sa stala pri likvidácii tohto koncentračného tábora. Historické fakty tiež dokazujú, že počas vojny umrelo takmer pol milióna Rómov. Utrpenie Rómov si pripomenú aj v Tatranskej galérii v Poprade a predstavia aj knižnú novinku.

 

Obete rómskeho holokaustu, nazývaného tiež Porajmos, si v týchto dňoch pripomenú v Poprade. V tejto súvislosti si v priestoroch Tatranskej galérie pripravili pre širokú verejnosť vo štvrtok o 19.00 h večer spomienkové podujatie. Do života počas neho uvedú novú knihu o prenasledovaní Rómov v čase vojnového slovenského štátu. Informovala o tom Lea Heilová z komunikačného oddelenia Prešovského samosprávneho kraja (PSK) s tým, že publikáciu napísal historik Matej Beránek zo vzdelávacieho oddelenia Múzea holokaustu v Seredi. Vydali ju pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu.

Autor sa tejto problematike venuje spoločne s vedúcim Múzea holokaustu v Seredi Martinom Korčokom, ktorý počas večera vystúpi ako čestný hosť. "Cieľom podujatia je predovšetkým poukázať na udalosti vojnových rokov 1939 - 1945, hrôzy fašizmu a likvidáciu Rómov, ktorá presahuje pol milióna," uviedla Heilová. Organizátori chcú taktiež upozorniť na rôzne extrémistické prejavy aj v súčasnej dobe. Hosťom programu bude hudobné zoskupenie Milo Suchomel Quartet.

 

Spomienkový večer sa v Tatranskej galérii v Poprade koná v rámci medzinárodného projektu Art&Holocaust, s podporou grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) - Islandu, Lichtenštajnska a Nórska. Tie sú určené na zníženie sociálnych a ekonomických rozdielov v rámci EHP a posilnenie vzájomných vzťahov s 15 členskými štátmi EÚ strednej a južnej Európy. Spolufinancovaný je z prostriedkov štátneho rozpočtu a zriaďovateľa galérie, ktorým je PSK.

"Sociálna spravodlivosť, rovnosť šancí, prístup k vzdelaniu a rešpekt k jazyku, kultúre a ľudskej dôstojnosti sú silnými nástrojmi na zlepšenie spolunažívania medzi všetkými skupinami obyvateľov našej spoločnosti. To chceme naším projektom Art&Holocaust podporiť," zdôraznila riaditeľka Tatranskej galérie Anna Ondrušeková. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies