R.Fico Vyzývam Špeciálnu prokuratúru a špecializovaný trestný súd, aby sa nenechali zatiahnuť do predvolebnej kampane.

NETKY.SK • 20 Jún 2023, 09:13 • 2 min
R.Fico Vyzývam Špeciálnu prokuratúru  a špecializovaný trestný súd, aby sa nenechali  zatiahnuť do predvolebnej kampane.

Robert Fico, Robert Kaliňák, Marek Para a Tibor Gašpar dnes na tlačovej besede hovorili o ďalšej rane pre právoplatne odsúdeného Daniela Lipšica. R. Fico uviedol, že niekto by si mohol myslieť, že po tom, čo v decembri padla Hegerova vláda a tiež vláde Ódora nebola vyslovená dôvera, že sa všetko upokojí a preukázateľne určené procesy na likvidáciu opozície budú zmiernené. Opak je však pravdou, sme svedkami ďalších krokov, ktoré majú naplniť jeden z dôvodov, prečo budú parlamentné voľby až na konci septembra.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Doteraz jeden z argumentov predstavitelia odvolanej vlády uvádzali tento termín, pretože treba dať ešte priestor OČTK, aby dokončili svoju robotu voči opozícii. Médiá priniesli informáciu o tom, že Najvyšší súd SR potvrdil rozhodnutie sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) vo veci obžaloby podanej proti R. Kaliňákovi a J. Brhelovi. Bol to sudca v Banskej Bystrici, ktorý rozhodol, že obžaloba podaná na týchto pánov mala veľké chyby, obsahovala množstvo vecí, ktoré boli neakceptovateľné, že sudca Pulman nemal na výber a musel vrátiť obžalobu naspäť do prípravného konania. Minulý týždeň navyše rozhodnutie Najvyššieho súdu SR (NS SR) plne potvrdilo opodstatnenosť rozhodnutia sudcu ŠTS.

 

Toto je právoplatné a znamená to, že sa R. Kaliňák a J. Brhel opäť dostali do štádia obvinených v prípravnom konaní. Toto je obrovské fiasko špeciálneho prokurátora Lipšica, právoplatne odsúdeného človeka, ktorý mal silné reči po rozhodnutí sudcu ŠTS pána Pulmana. Tvrdil, že on sám napíše proti tomuto rozhodnutiu odvolania, že obžaloba je tak napísaná, ako má byť a všetko je v poriadku.

 

Čo bolo účelom takéhoto tlaku na obžalovanie Roberta Kaliňáka a Jozefa Brhela pri vážnych procesných pochybeniach, keď títo ľudia neboli ani vypočutí? Účelom bolo čo najrýchlejšie dostať obžalobu na súd, čo znamená zobrať právo obvineným možnosť obrátiť sa na generálneho prokurátora a žiadať o rozhodnutie podľa známeho ustanovenia paragrafu 363 Trestného poriadku. Toto umožňuje generálnemu prokurátorovi zrušiť akékoľvek právoplatné rozhodnutie, ktoré je prijaté v prípravnom konaní, ak je nezákonné,“ vysvetlil R. Fico.

 

No účelom bolo naviac aj podať obžalobu čo najrýchlejšie, aby mohol súd odsúdiť R. Kaliňáka a J. Brhela v termíne do 30. septembra. Za každú cenu, aby pošpinil SMER. No a za toto môže Lipšic, ktorý to monitoruje a prikrýva, samozrejme s požehnaním Matoviča a ďalších.

R. Fico sa pýta, prečo Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) po poslednej tlačovej besede k D. Lipšicovi, kde bolo preukázateľne potvrdené kontakty so závodovými osoby nezačal v tejto veci konať. Znamená to, že NBÚ Lipšica kryje? Sú to politické dôvody, prečo tento úrad porušuje zákon? Tiež požiadal OČTK, ŠTS a špeciálnu prokuratúru, aby sa nenechali zatiahnuť do politického súboja, ani do predvolebnej kampane, pretože je evidentné, že ak tlačia na termíny rozhodnutí bezprostredne pred parlamentnými voľbami, že je tu záujem, aby tieto rozhodnutia proti predstaviteľom opozície, ktoré budú potom predmetom odvolacích konaní, zasiahli do predvolebnej kampane.

Na tlačovej besede boli zverejnené informácie, že krátko po obvinení M. Kočnera v súvislosti s vraždou Kuciaka a jeho priateľky a bol vo výkone väzby, bol tam pravidelne navštevovaný obhajcom Marekom Parom. Dostali list s ponukou, že za určitú finančnú odplatu je niekto ochotný Kočnerovi vybaviť prepustenie. Bolo to v roku 2019, kedy už sa grupovali sily na NAKA, prokurátori na špeciálnej prokuratúre. Na odosielateľa bolo podané trestné oznámenie a informovali OČTK, že niekto sa pokúša takto vstupovať do veci.

 

Po tom, ako podali tieto trestné oznámenia, vzniklo vážne podozrenie, že intímne, dôverné stretnutia obhajcov jeho klienta v Leopoldove, presne vo vypočúvacej miestnosti číslo štyri, boli odpočúvané a zaznamenávané na kameru. Toto podozrenie sa potvrdilo, pretože príslušný vyšetrovateľ, policajt potvrdil vo výsluchu, ktorý absolvoval nedávno, že v miestnosti bola nainštalovaná kamera  a že rozhovory medzi pánom Kočnerom a pánom Parom boli zaznamenávané a nahrávané. Takéto niečo sa môže stať len so súhlasom sudcu Špecializovaného trestného súdu. My vieme, že týmto sudcom Špecializovaného trestného súdu bol niekto z pracoviska v Banskej Bystrici. Odpočúvať advokáta klienta je niečo podobné, ako keby ste do spovedelnice dali kameru a mikrofón ,“povedal R. Fico.

 

Je preto na mieste otázka na predsedu ŠTS pána Hrubalu, či je ochotný dať verejné stanovisko k zákonnosti tohto postupu, či vydanie príkazu na odpočúvanie a nahrávanie advokáta a klienta v tak vážnej veci malo zákonné dôvody. Ak to tak nebolo, bude zaujímavé sledovať, ktorý sudca takýto nezmysel podpísal.

 

Robert Kaliňák dodal, že minulý týždeň došlo druhé rozhodnutie, že bol nezákonne obžalovaný. V jeho prípade dokonca rozhodli dva súdy, dvakrát najvyšší súd, ktorý povedal, že bol raz nezákonne väzobne stíhaný, druhýkrát nezákonne obžalovaný. Koľko teda treba tých rozhodnutí, aby každý pochopil, že tie procesy a rozhodnutia sú politické?

 

Stále upozorňujem Špecializovaný trestný súd, Úrad špeciálnej prokuratúry podhadzuje, manipuluje, deformuje dôkazy a snaží sa vás oklamať. Je na sudcoch Špecializovaného trestného súdu, ako sa k tomu postavia. Rozhodovanie, silenie a naháňanie vecí pred voľbami, to je jednoznačne politický proces. Každá podozrivá vec, ktorá nie je štandardná, je jednoznačne poukazujúca na úmysel. Neštandardné konanie, neštandardné urýchľovanie, nevypočúvanie obvinených, čo sa stalo aj v mojom prípade, sú neštandardné konanie, ktoré poukazujú na úmysel Úradu špeciálnej prokuratúry a NAKA, porušovať Trestný zákon, za ktorým musí nasledovať adekvátne vyšetrovanie a penalizácia,“ uviedol R. Kaliňák.

 

Snaha dotiahnuť tieto politické procesy pred voľbami je veľká a evidentne motivovaná politicky a bude musieť niekto za to niesť zodpovednosť. To nie sú náhodné omyly. ÚŠP podal obžalobu vediac, že R. Kaliňák nebol vypočutý, že nemohol predložiť dôkazy o nevine. Dodal, že nevolá po ničom inom, len aby sa konalo podľa zákon a každé vybočenie je politicky motivované.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies