V Taliansku sa vylodilo 9 migrantov z lode Open Arms

NETKY.SK • 16 August 2019, 7:13 • 2 min
V Taliansku sa vylodilo 9 migrantov z lode Open Arms

RÍM - Napriek striktnosti Mattea Salviniho sa včera na talianskych brehoch vylodilo deväť ľudí zo 147-člennej skupiny migrantov, ktorí už niekoľko dní kotvia neďaleko Lampedusy.

slovakia

left justify in out

Plavidlo prevádzkované španielskou charitatívnou organizáciou Proactiva Open Arms, ktoré sa nachádza blízko Lampedusy, mohli piati migranti opustiť z "psychologických" dôvodov, zatiaľ čo ďalší štyria sú ich rodinnými príslušníkmi. Zvyšných 138 migrantov zostáva naďalej na palube.

 

img

 

Posádka Open Arms zachránila týchto ľudí ešte začiatkom augusta, odkedy pre nich hľadá bezpečný prístav. Taliansko ani Malta tejto lodi nepovolili zakotviť pri svojich brehoch, súd v Ríme však rozhodol, že môže vstúpiť do talianskych teritoriálnych vôd vzhľadom na stav núdze na palube.

 

img

 

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini, ktorý presadzuje zneprístupnenie talianskych prístavov pre súkromné záchranárske lode, odmietol v tomto prípade ustúpiť i napriek tomu, že ochotu prijať časť zo zachránených migrantov vyjadrilo šesť iných európskych krajín. Podľa otvoreného listu premiéra Giuseppeho Conteho ide o Francúzsko, Luxembursko, Nemecko, Portugalsko, Rumunsko a Španielsko.

 

Conte v tejto súvislosti kritizoval Salviniho za "posadnutosť" témou imigrácie, ktorú podľa premiéra zužuje iba na "frázu o zatvorených prístavoch". Salvini následne na tlačovej konferencii reagoval, že je na svoju "posadnutosť" hrdý a chce len udržať Taliansko v bezpečí, keďže práve za to ho "platia občania".

 

V Taliansku prepukla v uplynulých dňoch naplno politická kríza, keď Salviniho pravicovo-populistická strana Liga Severu stiahla svoju podporu pre vládnucu koalíciu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona