REPORTÁŽ Ako prežiť Vianoce a Silvester bez bolestí žalúdka?

NETKY.SK • 24 December 2021, 08:00 • 2 min
REPORTÁŽ Ako prežiť Vianoce a Silvester bez bolestí žalúdka?

Isto to poznáte aj vy. Počas sviatkov jeme, hodujeme a mnohokrát sa celkom bez rozmyslu napchávame všakovakými dobrotami. Popritom sa málo hýbeme, gaučík nepustí. Výsledkom tejto „kultúry“ môžu byť bolesti žalúdka, či celého gastrointestinálneho traktu.

slovakia

left justify in out

Ako im predísť? A keď sa už stane, čo je najlepšia prvá pomoc? Veď kto by už chcel na Vianoce skončiť na pohotovosti, že?

 

Prečítajte si: RECEPTY Štedrovečerné ryby trochu inak. Vyskúšajte pochúťky známych šéfkuchárov!

 

Lekár a známy moderátor a hlasateľ Miloš Bubán upozorňuje, že naši predkovia sa stravovali a žili striedmo. Aj jeho mama dodržiavala počas dvoch dní v týždni pôst počas celého roka. Možno aj tie dva dni bez mäsa pomohli k tomu, aby sa dožila krásnej deväťdesiatky.  A to by sme mohli urobiť aj my. Byť striedmi. Áno, aj počas Vianoc. Jednoucho si jednotlivé chody rozdeliť, aby mal náš tráviaci trakt čas všetko postupne spracovať.

 

img

 

Počas roka špecialista odporúča konzumáciu acidofilných kultúr, ktoré nájdeme aj v živých jogurtoch či bryndzi. Tieto nám pomáhajú pri trávení. Počas Štedrého dňa býva zvykom nejesť. Pôst je síce výborná vec, ale po ňom treba postupovať opatrne. Priemerane, ako hovorí Jan Werich v jednej rozprávke.

 

Pretože pôst a následná nárazová konzumácia oblátok, medu, cesnaku, kapustnice, vyprážaného kapra s majonézovým šalátom, zákuskov a alkoholu vie urobiť s trávením poriadnu „paseku“. Tá by sa veru nemusela oplatiť pred  odchodom na Svätú polnočnú omšu. Výsledkom takéhoto počínania môže byť podráždenie žalúdka či žlčníka, ktoré si občas vyžadujú aj niekoľkodňovú hladovku či pobyt v nemocnici.

 

 

Ak sa už neudržíte a prejete sa, dajte si minerálku, lieky na trávenie a choďte sa trochu prejsť. V prípade, že vám je až tak nevoľno, že dlhodobo vraciate,  treba ihneď navštíviť lekára.  

 

Mohlo by vás zaujímať: ZDRAVIE Koža v zime. Odborníci radia, ako sa o ňu starať

 

Viac o tejto téme a prvej pomoci sa dozviete z rozprávania špecialistu, doktora Miloša Bubána, ktorý prijal naše pozvanie pred kameru Netiek.

 

 

 

Možno vás zaujme: RECEPTY Šéfkuchár Peter Varga – Recepty mojej babičky na vianočné pečivo a zopár trikov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies