V súvislosti s celoplošným testovaním zvolá Matovič Bezpečnostnú radu, stretnutie iniciovala prezidentka Čaputová

NETKY.SK • 19 Október 2020, 11:40 • 2 min
V súvislosti s celoplošným testovaním zvolá Matovič Bezpečnostnú radu, stretnutie iniciovala prezidentka Čaputová

BRATISLAVA - Premiér Igor Matovič (OĽANO) zvolá na utorok Bezpečnostnú radu SR. S touto iniciatívou prišla prezidentka Zuzana Čaputová.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Oznámil to na sociálnej sieti. "Situácia je vážna a stojíme pred kľúčovým bojom, ktorý musíme nielen zvládnuť, ale aj vyhrať," skonštatoval. Operáciu Spoločná zodpovednosť, v rámci ktorej majú Ozbrojené sily (OS) SR pripraviť a zrealizovať plošné testovanie obyvateľstva na nový koronavírus, označil za cestu k slobode.

 

Matovič zvolá Bezpečnostnú radu 

Vláda v nedeľu (18. októbra) poverila armádu, aby pripravila a vykonala celoštátné testovanie obyvateľov v súvislosti s novým koronavírusom. Do tejto akcie má byť zapojených 8 tisíc príslušníkov ozbrojených síl. Zapoja sa aj všetci disponibilní vojaci, policajti a hasiči.

 

Súvisiaci článok: Je rozhodnuté! Vláda schválila celoplošné testovanie, zatiaľ sa však nevie či bude povinné alebo dobrovolné

 

Zvolanie BR iniciovala hlava štátu Zuzana Čaputová navrhla, ktorú zaujíma prepracovanosť konceptu, ale aj stav príprav na plošné testovanie. Prezidentka chce tiež vedieť, či je testovanie realizovateľné bez negatívneho dosahu na poskytovanie zdravotnej starostlivosti pacientom, keďže si vyžiada nemalý počet zdravotníkov.

 

 

„Dôležité sú aj analýzy, či je takúto operáciu možné zrealizovať bez rizika nákazy na testovacích miestach. Môjmu názoru musí predchádzať poznanie,“ poznamenala Čaputová.

 

 

Testovať sa bude opakovane

Celoplošné testovanie prebehne v dvoch fázach, pri ktorých budú opakovane všetci pretestovaní. Prvá fáza sa uskutoční od 30. októbra do 1. novembra. Druhá fáza prebehne od 6. do 8. novembra. 

 

Dôvodom opakovaného pretestovania je, že antigénové testy nemusia zachytiť ľudí, ktorí majú v sebe malú dávku vírusu a aj napriek tomu, že sú infikovaní, nie sú ešte infekční. Druhé testovanie tak má odhaliť aj tieto prípady.

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZÁCIA Matovič ohlásil celoplošné testovanie v najbližších dvoch týždňoch, vznikne šesť tisíc odberných miest

 

Takýmto spôsobom chce vláda podchytiť a identifikovať čo najväčší počet nakazených osôb. Pilotné testovanie sa však uskutoční už v priebehu budúceho víkendu, od 23. až 25. októbra, v rizikových reiónov, konkrétne v okresoch Tvrdošín, Námestovo, Dolný Kubín a Bardejov. Do úvahy ešte stále prichádza aj okres hlavného mesta. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies