TIP NA KNIHU Čo by ste robili, ak by sa ukázalo, že človek, s ktorým roky žijete, je obyčajný klamár? On jej veril, tak veľmi jej veril a ona ho zradila

NETKY.SK • 27 November 2022, 17:00 • 2 min
TIP NA KNIHU Čo by ste robili, ak by sa ukázalo, že človek, s ktorým roky žijete, je obyčajný klamár? On jej veril, tak veľmi jej veril a ona ho zradila

Spoločné bývanie, spoločné plány. Silné a vrúcne city, krásne a nežné slová. Spomienky, tisíce a tisíce spomienok, dali by ste za toho druhého ruku, ba aj celé telo do ohňa.

slovakia

left justify in out

A predsa sa napokon pravda kdesi skryla, lebo tak sa zdá, že všetko, čomu ste verili, do čoho ste vkladali nádeje, všetko, na čo ste sa spoliehali, bola odporná lož.

 

Rosie Walsh napísala úžasnú knihu Láska môjho života, ktorej názov možno vzbudzuje dojem, že stránky budú polepené cukrom, že v nich drieme len romantika a nič viac, avšak skutočnosť je celkom iná. Bude to napínavé, drsné, dojemné, niekedy sa o pozornosť prihlási aj strach.

 

Manželia

 

Emma a Leo sú manželia, vychovávajú malú rozkošnicu a prekonali naozaj veľké úskalia. Najskôr totiž nemohli mať deti, bolo to zúfalé, tak neskutočne zúfalé, a keď sa rodičovstvo predsa len podarilo, Emme oznámili, že má rakovinu. Choroba to je zákerná, ale jej najskôr tvrdili, že ju objavili v počiatočnom štádiu, že možno nedôjde k zmenám, ktoré by narušili príbeh rodiny. Nuž ale nech boli prognózy akokoľvek optimistické, objavili sa príznaky, musela podstúpiť chemoterapiu a obaja, aj ona aj on, si v mysli strážili otázku, či to prežije. A túžbu, nech si ju smrť ešte neberie.

 

img

 

Nekrológ

 

Emma bola bojovníčka, pretrpeli to a rakovina sa dala na ústup, teda by si jeden či dvaja pomysleli, že už bude všetko v najlepšom poriadku a budúcnosť sa ukáže rozprávkovo.

Stalo sa ale čosi iné, nepekné, bolestivé.

 

To máte tak, Leo sa živil ako pisateľ nekrológov, už toto samotné povolanie a autorkin opis, ako sa to robí a ako fungovala redakcia, musím naozaj veľmi vyzdvihnúť. Dozvieme sa, napríklad, že tí, ktorí sa živia formovaním nekrológov, si niekedy napíšu zopár textov do zásoby. Týka sa to najmä osobností, keby náhodou a nedajbože zomrela nejaká herečka či by naposledy vydýchol moderátor, treba sa pripraviť vopred. A Leo, hoci to môže pôsobiť trošilinku zvrátene, sa vŕta v nekrológu pre svoju ženu. Alebo aspoň s tým začne, a potom sa to rozbehne. Náhody či znamenia? Tu objaví dokumenty, ktoré nedávajú zmysel, tam natrafí na klamstvá, o ktorých bol predtým presvedčený, že sú pravdivé. A hoci sa to ťažko priznáva, hoci je to neznesiteľné, podľa všetkého Emma nie je ženou, za ktorú sa vydávala, je celkom cudzia. Je to podvodníčka.

 

Minulosť

 

Láska môjho života je o minulosti, s ktorou sa človek musí vyrovnať, ak chce, aby jeho budúcnosť bola nielen pekná, ale aj správna. Keď chce kráčať rovno, nesmie si vytvárať odbočky pomocou lží, nie, to by nemal. Autorka nesmierne prekvapila, lebo nepredvídateľnosť deja si udrží pozornosť, niekedy je to až na nevydržanie. Vieme, že Emma urobila niečo zlé, asi niečo veľmi zlé, možno dokonca niečo, čo sa bije so zákonom, ale napriek tomu ju neodsudzujeme. Lebo je sympatická, lebo ľúbi, lebo je vidno, že mala dvetisíc ráz prelomené srdce.

Je to kniha, ktorá vám vezme slová a ukradne vám aj zopár myšlienok. O láskach, prvých aj druhých. O tých ozajstných. O premlčaných bolestiach. A o sile odpustenia, lebo verte či nie, odpustenie je mocné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies