Prezidentka Zuzana Čaputová poverila Veroniku Remišovú riadením nového ministerstva

NETKY.SK • 1 Júl 2020, 14:51 • 2 min
Prezidentka Zuzana Čaputová poverila Veroniku Remišovú riadením nového ministerstva

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová poverila v stredu doterajšiu podpredsedníčku vlády pre investície a informatizáciu Veroniku Remišovú (Za ľudí) riadením nového Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

slovakia

left justify in out

"Preberáte nový rezort, a paradoxne, je to hneď rezort, ktorý môže zohrať kľúčovú rolu pri premene Slovenska," uviedla pri tejto príležitosti prezidentka. Pripomenula, že Slovensko patrí medzi štáty, ktoré doteraz najpomalšie čerpali eurofondy.

 

Tento stav volá podľa Čaputovej po náprave a nastavení nových pravidiel. Novej ministerke zaželala, aby čerpanie bolo v budúcnosti transparentné, bez prieťahov a korupčného správania.

Prezidentka poukázala aj na nové mimoriadne zadanie, a to využitie 8 mld. eur na naštartovanie reforiem. "Je to okno príležitosti, ktoré sa neotvára každé deň," povedala.

 

V tejto súvislosti vyzdvihla zodpovednosť za to, aby boli obrovské zdroje využité efektívne. "Práve teraz mame jedinečnú príležitosť posunúť Slovensko o generáciu vpred," skonštatovala Čaputová.

Samotná Remišová uviedla, že jej cieľom je viesť funkčný úrad. Jeho činnosť plánuje zracionalizovať a zefektívniť. Aktuálne napríklad sídli až v piatich budovách, niektoré nájomné zmluvy sú podľa nej nevýhodné a dokonca nevypovedateľné. Čo sa týka zamestnancov, ich stav zatiaľ nezvyšovali.

 

"Škrtali sme, ale niektoré externé dohody," doplnila nová ministerka. Týmto krokom plánujú ročne ušetriť okolo 500 tis. eur. V budúcnosti však podľa nej plánujú posilňovať personálne kapacity, a to najmä v oblasti IT.

Zmeny čakajú aj čerpanie eurofondov. V "starom" programovacom období sa čerpanie pohybovalo na úrovni okolo 33 percent. Avšak viac ako miliardu eur Slovensko presunulo na boj proti koronakríze.

 

V rámci nového programovacieho obdobia sa už pripravuje partnerská dohoda. Zdroje by mali v budúcnosti smerovať najmä do oblasti vedy, výskumu, technológií a inovácií, ale aj na riešenie záťaží z minulosti, či na reformu školstva a zdravotníctva. Celý proces by sa mal zjednodušiť a odbyrokratizovať, avšak zároveň ostať transparentný.

Poslanec NR SR a bývalý šéf Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši v reakcii na vytvorenie nového ministerstva povedal, že vzniklo úplne zbytočne. Podľa neho to pre štát prináša zvýšené náklady. On sám ich odhadol na "státisíce". Kritizoval najmä to, že nový rezort bude musieť platiť dvoch štátnych tajomníkov, ich poradcov a sekretárky, ale aj nutnosť zmeniť služobné preukazy, hlavičkové papiere či vizitky. Podľa jeho informácií by sa taktiež mal počet pracovníkov nového ministerstva zvýšiť o asi 600.

 

"Nepovažujem to za efektívne, ani správne. Vznikne byrokratický moloch," myslí si Raši.

 

 

Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu mal byť podľa jeho bývalého šéfa nadrezortnou inštitúciou. Po jeho premene na ministerstvo sa však má úloha koordinátora výrazne znížiť. Raši tvrdí, že nová ministerka nastúpila na funkčný a profesionálny úrad. Zároveň odmietol tvrdenia, že by niekedy v minulosti podpísal nevýhodnú alebo nevypovedateľnú zmluvu.

Nové Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR preberá od 1. júla pôsobnosť Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Od októbra prevezme aj časť kompetencií Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v oblasti regionálneho rozvoja.

V stredu vláda vymenovala dvoch štátnych tajomníkov nového rezortu, Mareka Antala a Vladimíra Ledeckého.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona