Ministerka Kolíková je pripravená v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice využiť mimoriadny opravný prostriedok!

NETKY.SK • 15 Jún 2021, 09:20 • 2 min
Ministerka Kolíková je pripravená v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice využiť mimoriadny opravný prostriedok!

BRATISLAVA – Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková je pripravená využiť svoju mimoriadny odvolací prostriedok, ak Najvyšší súd dospel ku konečnému rozhodnutiu.

slovakia

left justify in out

Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková to avizovala na sociálnej sieti Facebook. „Chápem, že odborná, ale aj verejnosť vôbec očakáva exemplárne odsúdenie za takýto brutálny trestný čin, ktorý napokon súvisí aj s právnym štátom, so slobodou prejavu, s prístupom k informáciám, s tým, aby sa novinár nebál písať. Na druhej strane, pre ten naozajstný právny štát považujem za veľmi dôležité, aby boli odsúdení tí, pri ktorých je to jednoznačné a sudca to vie urobiť s pokojným svedomím a vedomím,“ napísala v statuse Kolíková.

 

 

 

Sudcovia sú pod obrovským tlakom

Doplnila, že si plne uvedomuje „enormný náklad“ na sudcov v tomto prípade. Podľa nej je však dôležité, aby ostali nezávislí, nestranní, ale zároveň dokázali stráviť ten obrovský tlak, ktorý je na nich vyvíjaný. 

 

„Na konci dňa bude veľmi dôležité, aby sme všetci dobre rozumeli, prečo súd rozhodol tak alebo onak. Toto považujem za ten absolútne najpodstatnejší kľúč k tomu, ak chceme hovoriť o právnom štáte a o dôvere v jeho inštitúcie,“ zdôraznila šéfka rezortu.

 

Prečítajte si tiež: Už o pár hodín Najvyšší súd rozhodne v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice 

 

Ministerka môže využiť tzv. dovolanie

Doplnila, že od Najvyššieho súdu SR (NS SR) môže verejnosť očakávať, že buď potvrdí rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu, alebo mu túto vec vráti a hneď z viacerých dôvodov. 

 

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková je pripravená v prípade konečného rozhodnutia použiť mimoriadny opravný prostriedok, takzvané dovolanie.

 

„Ak by aj došlo ku konečnému rozhodnutiu, faktom je, že je tu ešte mimoriadny opravný prostriedok, tzv. dovolanie a ja ako ministerka spravodlivosti mám oprávnenie prostredníctvom neho istým spôsobom takéto konečné rozhodnutie zvrátiť,“ informovala Kolíková.

 

Vysvetlila, že tento inštitút by mal využiť minister až potom, čo sa komplexne oboznámil s obsahom spisu a očakával by zásadne iné rozhodnutie. „Ak by som k takémuto záveru došla, dané oprávnenie by som využila,“ uzavrela ministerka. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Už v utorok Najvyšší súd rozhodne či sa bude pojednávať nanovo v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona