V Srbsku podalo od začiatku roka žiadosť o azyl vyše 62.000 utečencov

NETKY.SK • 7 August 2015, 16:12 • 2 min
V Srbsku podalo od začiatku roka žiadosť o azyl vyše 62.000 utečencov

BELEHRAD - Srbské úrady od začiatku roka evidujú viac než 62.000 žiadostí o azyl, podaných utečencami zo Sýrie, Afganistanu, Iraku i iných štátov. Do juhosrbského Preševa, neďaleko hranice s Macedónskom, prichádza naďalej približne 1000 utečencov za deň, informovala verejnoprávna televízia RTS.

slovakia

left justify in out

Srbskí experti sa domnievajú, že súčasný trend pretrvá ešte ďalších šesť mesiacov, píše dnes agentúra APA. Úrady v Preševe sú preťažené: srbský Červený kríž a Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNCHR) zabezpečujú denne jedlo pre približne 400 utečencov. Zaviedli tam aj poukazy s cieľom prednostne sa postarať o deti vo veku do desať rokov a ženy, citovali srbské médiá predstaviteľa miestneho Červeného kríža.

 

Mimovládne organizácie medzičasom po celej krajine organizujú dodávky pomoci samostatne. Kultúrne centrum Mikser v centre Belehradu tento týždeň spustilo pomocnú iniciatívu a zriadilo stredisko, v ktorom môžu utečenci, pre ktorých je srbská metropola medzizastávkou na ceste do krajín EÚ, dostať to najnutnejšie.

 

Belahradská súkromná klinika v rámci tej istej akcie ponúka pri autobusovej stanici denne lekársku pomoc pre deti. Iná mimovládna organizácia ohlásila, že sa bude každý večer starať o matky s malými deťmi v parku oproti autobusovej stanici, ktorý sa v ostatných mesiacoch stal dôležitým miestom, kde sa utečenci stretávajú a nocujú.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies