Na presadzovanie demokratických reforiem treba víziu, pripomenul Mikuláš Dzurinda na summite

NETKY.SK • 9 December 2021, 15:56 • 2 min
Na presadzovanie demokratických reforiem treba víziu, pripomenul Mikuláš Dzurinda na summite

BRUSEL - Expremiér na summite pripomenul dôležitosť aplikovania reforiem, ktorých cieľom je zlepšovať život občanom. Tie sa však nedajú aplikovať, ak nemajú politickí lídri jasnú víziu.

slovakia

left justify in out

V predvečer štvrtkového virtuálneho Summitu za demokraciu (S4D) pod taktovkou prezidenta USA Joe Bidena zorganizovala americká nezisková organizácia National Endowment for Democracy (NED) diskusné fórum, na ktorom sa predstavilo viacero osobností vrátane tohtoročnej laureátky Nobelovej ceny za mier, filipínskej novinárky Marie Ressaovej.

 

Reformy a politické vodcovstvo

Jedným z rečníkov bol aj bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda, ktorý je v súčasnosti predsedom Centra Wilfrieda Martensa, bruselského think-tanku Európskej ľudovej strany (EPP). Dzurinda vystúpil v paneli, ktorý sa venoval udržateľnosti demokracie v náročných podmienkach. V úvode debaty hovoril o svojich skúsenostiach v úlohe predsedu vlády.

 

img

 

"Naším cieľom zmien bolo nastaviť pravidlá hry pre ďalší rozvoj demokracie. Išlo o modernizáciu ekonomiky a spoločnosti a integráciu (Slovenska) do medzinárodných organizácií, ako je Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), Severoatlantická aliancia (NATO) a Európska únia (EÚ). Úlohou mojej vlády bolo hrať hru podľa demokratických pravidiel s cieľom zabezpečiť populácii lepší život. V praxi to znamenalo nevyhnutnosť presadzovať mnohé reformy," povedal Dzurinda.

 

Počas svojho vystúpenia na virtuálnom paneli zdôraznil, že ak sa politici snažia presadzovať reformy, potrebujú najskôr víziu. "Potom potrebujete ľudí, ktorí konkrétne reformy pripravia, a potom potrebujete aj skutočné politické vodcovstvo," dodal slovenských expremiér.

 

Politický aktivizmus vs. politici

V ďalšej časti panelu o udržateľnosti demokracie sa Dzurinda venoval významu politického aktivizmu a mimovládnych organizácií pri formovaní spoločnosti.

 

"Politický aktivizmus a činnosť mimovládok sú vzájomne prepojené s reálnou politikou. Je tam len jeden výrazný rozdiel. Ide o ochotu a schopnosť prevziať zodpovednosť. Aktivisti – podobne ako politici – hovoria k ľuďom. Prinášajú návrhy, ako zmeniť veci a ako presadzovať reformy s cieľom zlepšiť život občanov. Obe skupiny vedia ovplyvniť robenie politických rozhodnutí. Ale na konci dňa sú jedine politici reálne schopní robiť rozhodnutia a prinášať zmeny," povedal bývalý premiér.

 

img

 

Dzurinda vystúpil vo virtuálnom paneli po boku bývalého prezidenta Čile Ricarda Lagosa, bývalého prezidenta Východného Timoru Josého Ramosa-Hortu a bývalej ministerky zahraničných vecí Mali Kamissy Camaraovej.

 

Podujatie pod taktovkou NED sa pre pandémiu koronavírusu uskutočnilo prostredníctvom telemostu. National Endowment for Democracy je súkromná nezisková nadácia, ktorá sa venuje podpore demokratických inštitúcií po celom svete. Každý rok NED poskytuje viac ako 2 000 grantov určených na podporu projektov mimovládnych organizácii vo vyše 100 krajinách.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies