Rezort zdravotníctva pripravil pravidlá, ktoré platia pre jednotlivé okresy podľa COVID automatu

NETKY.SK • 15 Február 2021, 18:14 • 2 min
Rezort zdravotníctva pripravil pravidlá, ktoré platia pre jednotlivé okresy podľa COVID automatu

BRATISLAVA - V 15 čiernych okresoch nemôžu byť otvorené školy, pobyt v prírode je povolený len v rámci okresu.

slovakia

left justify in out

Pravidlá sú odrazom epidemickej situácie každého okresu individuálne. Podľa celonárodných kritérií COVID automatu aktuálne platí pre Slovensko štvrtý stupeň varovania, čierna farba. Avšak pre určité nevyhnutné aktivity, ktoré tvoria výnimky zo zákazu vychádzania pre určenie intervalu testovania, sú konkrétne okresy rozdelené na základe regionálnych indikátorov do nižších stupňov.

 

img

 

Alert systém COVID automatu podľa aktuálnej epidemickej situácie v nich určuje v jednotlivých častiach Slovenska od pondelka 15. februára nasledovné pravidlá.

Čierna farba, čiže IV. stupeň varovania COVID automatu sa týka okresov Partizánske, Dunajská Streda, Galanta, Snina, Nitra, Šaľa, Zlaté Moravce, Revúca, Rožňava, Bánovce nad Bebravou, Nové Mesto nad Váhom, Hlohovec, Piešťany, Trnava a Žiar nad Hronom. V súvislosti s rizikom šírenia sa nového kmeňa koronavírusu sa odporúča školy ponechať zatvorené.

 

img

 

Okrem iného platí, že do práce sa môže ísť iba s negatívnym testom nie starším ako sedem dní, je zakázaný vstup aj výstup z okresu, prechádzka v prírode je povolená len v rámci okresu, a to aj bez potreby preukazovania sa negatívnym testom.

Bordová farba COVID automatu, teda III. stupeň varovania majú všetky okresy, ktoré nie sú v čiernej ani červenej farbe. Školy sú otvorené iba na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Na cestu do práce potrebujú občania negatívny test nie starší ako sedem dní, s negatívnym testom môžu cestovať aj do prírody v inom okrese.

 

img


Okresy Bardejov, Senec, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Poltár, Sabinov, Skalica, Gelnica, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník majú s II. stupňom varovania červenú farbu COVID automatu. Školy taktiež môžu byť otvorené, do práce je potrebný negatívny test nie starší ako 14 dní, na cestu do prírody v inom okrese je potrebný 7-dňový negatívny výsledok testu.

Všetky ďalšie nariadenia zostávajú v platnosti v celej krajine.

 

Opatrenia 
Zaradenie okresov na základe epidemickej situácie prehodnocuje na týždennej báze Inštitút zdravotných analýz v súčinnosti s Konzíliom odborníkov a jednotlivých regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

 

O tom, do ktorého stupňa varovania COVID automatu budú nasledujúci týždeň tie-ktoré okresy na základe určených kritérií zaradené, informuje pravidelne minister zdravotníctva SR Marek Krajčí v utorky. Nové pravidlá pre okresy následne začínajú platiť vždy od nasledujúceho pondelka.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona