Videoreportáž: Šamorín ovládli národné jazdecké preteky s medzinárodnou účasťou!

NETKY.SK • 14 November 2023, 11:30 • 2 min
Videoreportáž: Šamorín ovládli národné jazdecké preteky s medzinárodnou účasťou!

Vo veľkolepom olympíjskom centre XBIONIC Sphere v Šamoríne sa uskutočnili jazdecké preteky, ktoré sa po letnej vonkajšej sezóne po prvyýkrát presunuli do krytej haly. Okrem slovenských jazdcov sa na akcii zúčastnili aj Rakúšania, Maďari, Nemci, Česi, Poliaci a dokonca dvaja jazdci zo Spojených arabských emirátov. Pozrite si exkluzívnu reportáž Netiek.

slovakia

left justify in out

XBIONIC Sphere v Šamoríne je profesionálny areál, ktorý láka hostí a jazdcov z celého sveta. Navštívila ho už dcéra Steve Jobsa, dcéra hudobníka Brucea Springsteena Jessica, dcéra Billa Gatesa a dokonca aj samotný Bill Gates.

 

Máme za sebou prvé kolo Winter Masters Series. Je to dlhodobá súťaž, ktorú Šamorín hostí už siedmu sezónu. Sme veľmi radi, že sa súťaž stala populárnou, aktuálne sme privítali 380 koní z asi 11-tich krajín. Ako organizátor som určite spokojný. Okrem organizácie si to užívam aj ako pretekár. Keďže táto disciplína nie je limitovaná vekom a človek sa drží vo forme, tak sa dá pretekať. Najstarším účastníkom tejto akcie je 74-ročný pán z Rakúska,” konštatuje jazdec a organizátor podujatia Róbert Pál.

Organizátor pripravil súťaže aj pre najmenších jazdcov, ktorí si merali sily na výške prekážok od 60 do 80 centimetrov.
Jazdilo sa mi krásne. Šamorín mám veľmi rada, pôsobila som tu šesť rokov a rada sa sem vraciam. Jazdu som si veľmi užila. V posledných piatich rokoch sa trénerstvo stalo mojou hlavnou pracovnou náplňou. Tu som mala jednu zverenkyňu Alicu Štérovú, ktorá si tu vyskúšala nového koňa. Je to naša úspečná juniorská jazdkyňa, ktorá prechádza do kategórie mladých jazdcov,” prezradila jazdkyňa a trénerka Zuzana Janatová.

Vrcholom podujatia bola sobotňajšia hlavná súťaž Grand prix, ktorej skoky dosahovali až 140 centimetrov. Na základnom kole sa zúčastnilo 54 jazdeckých dvojíc a až pätnásť z nich dokončilo prvé kolo bezchybne.

Ja sa koňmi živím a mám šťastie, že môj koníček je aj mojou prácou. Ku koňom vediem aj svoje deti, 11-ročný syn dnes aj pretekal. Pre mňa je Šamorín jedno z najlepších stredísk na svete. Som tu každú chvíľu, kedykoľvek môžem, tak pricestujem. Žijem neďaleko Prahy a v okruhu niekoľkých tisíc kilometrov taký areál neexistuje. Organizátor pretekov je sám jazdcom a tak nám vždy vo všetkom vyjde v ústrety, aby sme my aj naše kone boli spokojní,” zhodnotil preteky niekoľkonásobný majster Českej republiky a majster Európy Aleš Opatrný.

Neporaziteľnou sa v rozoskakovaní stala rakúska jazdkyňa Sally Zwiener v sedle koňa Vagabund. S najlepším výsledkom najnáročnejšiu súťaž podujatia dokončili Viliam Naštický a iba sedemročný valach Lord Donald Trump. Záverečnými pretekmi na prelome novembra a decembra sa usporiadateľ Riders and Dreams rozlúči so sezónou 2023 a jazdcov v Šamoríne privíta potom až koncom januára 2024.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nora Krchňáková
NK Factory, Zdroj foto: Instagram rider.shots, Luiza Cernuskova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies