V Severnej Amerike je takmer o 3 miliardy divých vtákov menej než v roku 1970

NETKY.SK • 20 September 2019, 8:38 • 2 min
V Severnej Amerike je takmer o 3 miliardy divých vtákov menej než v roku 1970

WASHINGTON - Rozsiahly výskum ukázal, že v Severnej Amerike je takmer o tri miliardy divých vtákov menej než v roku 1970. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Novým výskumom sa zistilo, že populácia vtákov v Spojených štátoch a Kanade dosahovala pred takmer polstoročím pravdepodobne počet okolo 10,1 miliardy a klesla o 29 percent na približne 7,2 miliardy.

 

 

Vedúci autor štúdie Kenneth Rosenberg, ekológ z americkej Cornellovej univerzity, tvrdí, že zmenšovanie kŕdľov vtákov sa deje pred očami ľudí, ale je zároveň také pomalé, že si to často nevšimnú.

 

 

Rosenberg a jeho kolegovia dospeli k údajom o celkovom počte vtákov s pomocou meteorologického radaru, ktorý zaznamenáva kŕdle migrujúcich vtákov, a využili aj 13 rôznych prieskumov siahajúcich naspäť do roku 1970 a počítačovú simuláciu.

 

Vďaka tejto komplexnej metóde zistili stav u 529 druhov vtákov. Štúdia bola zverejnená vo štvrtok v časopise Science.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona