Podľa Korčoka bude najbližšie desaťročie z pohľadu politickej, bezpečnostnej a sociálnej situácie horúcejšie

NETKY.SK • 11 Júl 2021, 08:37 • 2 min
Podľa Korčoka bude najbližšie desaťročie z pohľadu politickej, bezpečnostnej a sociálnej situácie horúcejšie

DUBROVNIK - Podľa ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka bude najbližšie desaťročie podstatne horúcejšie nielen z pohľadu klímy, ale aj z pohľadu politickej, bezpečnostnej a sociálnej situácie vo svete.

slovakia

left justify in out

Vyjadril sa tak na medzinárodnej konferencii Dubrovnik Forum 2021. Šéf slovenskej diplomacie vystúpil v rámci panelu venovanom komplexnej téme geopolitického výhľadu obdobia po pandémii.

 

img


„Pandémia ukázala naše slabé aj silné stránky, ako aj nezastupiteľnú úlohu národného štátu. Výsledkom našich snáh o obnovu musí byť posilnenie všestrannej odolnosti krajín a Európskej únie ako celku pred ďalšou možnou krízou, ktorá raz určite nastane, no jej charakter ešte nevieme predvídať,“ povedal Korčok v prejave.

Na konferencii sa stretol aj s generálnym tajomníkom Európskej únie pre Stredomorie Nasserom Kamelom, s ktorým prerokoval aktivity tejto medzivládnej organizácie v uplynulom období a priority na nasledujúce obdobie. Korčok generálnemu tajomníkovi potvrdil záujem Slovenska o zdieľanie skúseností v oblasti rozvoja, mobility študentov či opatrení v oblasti klímy, ktoré by EÚ mohla využiť pri uskutočňovaní svojich projektov v stredomorskom regióne.

 

img

 

"Zhodli sme sa, že návrat k súpereniu veľmocí nie je dobrou cestou, potrebujeme viac spolupracovať, avšak v rámci dohodnutých princípov a pravidiel. Nevieme, či a ako sa situácia s Covidom bude ďalej vyvíjať, no práve preto musíme intenzívne budovať vzájomnú dôveru najmä s našimi susedmi a partnermi mimo EÚ," napísal na sociálnej sieti Korčok.

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: Pred úradom vlády sa koná protest proti očkovaniu. Pridali sa aj strany HLAS-SD a SNS

Korčok sa popoludní stretol s kosovskou šéfkou diplomacie Donikou Gërvalla-Schwarzovou, s ktorou diskutovali o možnostiach spolupráce. Do úvahy pritom však bral základný rámec vzájomných vzťahov Slovenska a Kosova a dialógu medzi Kosovom a Srbskom pod vedením osobitného predstaviteľa EÚ Miroslava Lajčáka. Vzájomné rozhovory by mali pokračovať koncom júla. Korčok zdôraznil potrebu komplexnej normalizácie vzťahov medzi Belehradom a Prištinou v podobe právne záväznej dohody.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Voľnejší režim na hraniciach treba zosúladiť s opatreniami, ktoré zabránia šíreniu nákazy, hovorí Korčok

 

"Rokoval som aj s kosovskou ministerkou zahraničných vecí Donikou Gërvalla-Schwarz. Hovorili sme o možnostiach spolupráce v rámci základného rámca našich vzťahov a neobišli sme ani dôlezitú otázku dialógu Belehrad-Priština, vedeného Miroslavom Lajčákom, ktorý má pri jeho sprostredkovaní našu plnú podporu. Od oboch strán očakávame konštruktívny prístup k dialógu a verím, že ďalšie kolo rokovaní sa uskutoční v blízkej budúcnosti. Dialóg musí viesť k normalizácii každodenného života všetkých obyvateľov Kosova," vyjadril Korčok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies