Na americkú burzu sa vrátil najznámejší výrobca džínsov

NETKY.SK • 21 Marec 2019, 20:54 • 2 min
Na americkú burzu sa vrátil najznámejší výrobca džínsov

NEW YORK - Americký výrobca džínsov Levi Strauss zaznamenal za posledné obdobie také výnosy, že sa mohol opäť vrátiť na burzu. Akcie firmy pri debute na New York Stock Exchange (NYSE) vyskočili o 32 %. Trhová kapitalizácia spoločnosti dosiahla 8,7 miliardy USD, čo predstavuje viac ako sedem a pol miliardy eur.

slovakia

left justify in out

Levi Strauss stanovil počas včerajšieho návratu na burzu cenu akcie v rámci prvotnej emisie na 17 USD, čím prekonal očakávania v plánovanom pôvodnom pásme 14 USD až 16 USD. Počas dnešného dňa však cena akcie, ktorá sa na NYSE obchoduje pod symbolom LEVI, stúpla už na 22,22 USD.

 

img

 

Firma s bohatou 166-ročnou históriou prvýkrát vstúpila na burzu v roku 1971, počas uplynulých 34 rokov však nebola kótovaná na burze. Tržby Levi Strauss v uplynulom fiškálnom roku skončenom v novembri 2018 vzrástli o 13,7 % na 5,58 miliardy USD.

 

Písal sa rok 1853, keď si Levi Strauss otvoril svoj prvý podnik počas zlatej horúčky v americkom San Franciscu. Začal myslieť na pracujúcich najmä v baniach a nad tým, ako vyrobiť pre tých tvrdo pracujúcich ľudí oblečenie.  ktoré by sa pri páci nepoškodilo. S pomocou krajčíra Jacoba Davisa tak vytvoril prvé pracovné džínsy vystužené medenou niťou, ktoré sa dali od roku 1873 považovať za prvý robotnícky overall v dejinách. 

 

img

 

Postupom čsasu jeho kolekcie začali nosievať kovboji, baníci, rockové hviezdy aj prezidenti. To, čo bolo prvotne vyrobené pre najnižšiu pracovnú vrstvu, sa postupom času stalo módny štýlom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies