Spoločnosť Sony oznamuje výrazné prepúšťanie 900 zamestnancov PlayStation, londýnske štúdio bude uzavreté

NETKY.SK • 27 Február 2024, 18:15 • 2 min
Spoločnosť Sony oznamuje výrazné prepúšťanie 900 zamestnancov PlayStation, londýnske štúdio bude uzavreté

Spoločnosť Sony oznámila významné prepúšťanie, ktoré sa dotkne približne 900 zamestnancov, čo predstavuje asi 8 % celosvetovej pracovnej sily spoločnosti PlayStation.

slovakia

left justify in out

Prepúšťanie sa týka viacerých štúdií PlayStation, vrátane štúdií Insomniac, Naughty Dog, Guerrilla, Firesprite a predovšetkým londýnskeho štúdia PlayStation. Odchádzajúci šéf Sony Interactive Entertainment Jim Ryan na svojom blogu zverejnil aktuálne informácie o tom, čo označil za "ťažký deň v našej spoločnosti".

„Urobili sme nesmierne ťažké rozhodnutie a oznámili sme náš plán začať celosvetové zníženie celkového počtu zamestnancov o približne 8 %, teda o 900 ľudí, s výhradou miestnych zákonov a konzultačných procesov. Vplyv to bude mať na zamestnancov po celom svete, vrátane našich štúdií," informuje Ryan.

„Jedná sa o neuveriteľne talentovaných ľudí, ktorí sa podieľali na našom úspechu, a my sme za ich prínos veľmi vďační. Odvetvie sa však nesmierne zmenilo a my sa musíme pripraviť na budúcnosť, aby sme podnik pripravili na to, čo nás čaká. Musíme naplniť očakávania vývojárov a hráčov a pokračovať v presadzovaní budúcich technológií v oblasti hier, preto sme urobili krok späť, aby sme sa uistili, že sme nastavení tak, aby sme mohli komunite aj naďalej prinášať tie najlepšie herné zážitky," dodáva Ryan.

Ryan zverejnil e-mail, ktorý dnes ráno rozoslal zamestnancom, a uistil hráča PlayStation, že "naše plány na reorganizáciu a zefektívnenie sú také, aby sme mohli aj naďalej poskytovať tie najlepšie herné zážitky."

V e-maile zamestnancom Ryan uviedol, že "ťažké rozhodnutia sa stali nevyhnutnými" a že prepúšťanie sa týka zamestnancov vo všetkých regiónoch SIE, pričom sa týka niekoľkých štúdií PlayStation.

Zamestnanci v USA sa dnes dozvedia, či majú ešte prácu. Vo Veľkej Británii, kde pracovné právo vyžaduje konzultačný proces v prípade hromadného prepúšťania, spoločnosť Sony navrhla úplné uzavretie londýnskeho štúdia PlayStation, ktoré predtým vytváralo hry pre VR. Ryan to vo svojom e-maile nepotvrdil, ale zdá sa pravdepodobné, že kooperatívna hra pre PlayStation 5 zasadená do moderného fantasy Londýna, ktorú štúdio London vytváralo, bude zrušená.

Ryan tiež oznámil prepúšťanie v inom britskom štúdiu Firesprite, ktoré pracuje na novej príbehovej hre. Stav tejto hry nie je známy. Inde Ryan oznámil zníženie počtu zamestnancov v rôznych funkciách v rámci SIE vo Veľkej Británii. "Navrhované zmeny znamenajú, že pred prijatím akýchkoľvek konečných rozhodnutí vstúpime do obdobia kolektívnych konzultácií," uviedol Ryan. „Všetci zamestnanci, ktorí sú súčasťou kolektívnej konzultácie, budú dnes informovaní o ďalších krokoch."

"Nebude to ľahké a som si vedomý toho, aký dopad to bude mať na pohodu. Postihnutí zamestnanci dostanú podporu vrátane odstupného. Hoci sa jedná o náročné obdobie, nesvedčí to o nedostatku sily našej spoločnosti, našej značky alebo nášho odvetvia. Naším cieľom je zostať pružní a prispôsobiví a naďalej sa sústrediť na poskytovanie čo najlepších herných zážitkov teraz aj v budúcnosti. Ďakujeme vám za pochopenie v tomto náročnom období. Buďte prosím láskaví k sebe aj k sebe navzájom," hovorí s pokorou Ryan.

V samostatnom príspevku na blogu Hermen Hulst, šéf štúdia PlayStation, potvrdil, že prepúšťanie sa týka vývojárov hier Spider-Man, Insomniac, The Last of Us, Naughty Dog, ako aj technologických, kreatívnych a podporných tímov spoločnosti Sony v USA. Týka sa to aj vývojárskeho štúdia Horizon Guerrilla.

Hulst potvrdil, že niektoré hry boli zrušené v rámci "prehodnotenia nášho fungovania", ale nemenoval ich. "Pozreli sme sa na naše štúdiá a naše portfólio, vyhodnotili projekty v rôznych fázach vývoja a rozhodli sme sa, že niektoré z týchto projektov sa nepohnú dopredu," povedal Hulst.

"Chcem, aby bolo jasné, že rozhodnutie zastaviť prácu na týchto projektoch nie je odrazom talentu alebo nadšenia členov tímu. Našou filozofiou vždy bolo umožniť tvorivé experimentovanie. Niekedy sa skvelé nápady nestanú skvelými hrami. Niekedy je projekt zahájený s tými najlepšími úmyslami, než zmeny na trhu alebo v odvetví vyústi do zmeny plánu," dodal Hulst.

Podľa uniknutých dokumentov spoločnosť Sony vyzvala na zníženie počtu zamestnancov vo svojich first-party štúdiách. Vývojárske štúdio Media Molecule, ktoré vyvíja hru Dreams, postihlo kolo prepúšťania, došlo k výrazným škrtom vo vývojárskom štúdiu Bungie, ktoré vyvíja hru Destiny, a k prepúšťaniu vo vývojárskom štúdiu Naughty Dog, ktoré vyvíja hru The Last of Us.

Prepúšťanie v Sony prichádza v jednom z najťažších období, akému kedy herný priemysel čelil, pričom masové prepúšťanie bude prebiehať po celý rok 2023 a bude pokračovať aj v roku 2024. Minulý mesiac spoločnosť Microsoft po akvizícii vlastníka Call of Duty, spoločnosti Activision Blizzard, za 69 miliárd dolárov znížila počet zamestnancov, ktorí sa venujú videohrám, o neuveriteľných 1 900 osôb. IGN nedávno o tomto prepúšťaní hovorilo s vývojármi, aby sa pokúsilo vysvetliť, čo je jeho príčinou.

Začiatkom tohto mesiaca spoločnosť Sony priznala, že predaje PS5 počas kľúčového prázdninového štvrťroka nesplnili očakávania. Spoločnosť Sony si stanovila ambiciózny cieľ 25 miliónov predaných kusov PS5 počas súčasného finančného roka končiaceho 31. marca 2024, ale potom, čo predaje v 4. štvrťroku boli nižšie, než sa očakávalo, a to aj napriek agresívnej propagačnej akcie, svoju prognózu znížila na 21 miliónov. V treťom štvrťroku končiacom 31. decembra 2023 spoločnosť Sony predala 8,2 milióna kusov PS5, čo je viac ako 7,1 milióna kusov predaných v rovnakom štvrťroku predchádzajúceho roka, ale na dosiahnutie vysokého cieľa to nestačilo.

Inde spoločnosť Sony uviedla, že do apríla 2025 nevydá žiadnu veľkú hru zo súčasnej série PlayStation, čo vylučuje, že by v dohľadnej dobe vyšla veľké pokračovanie sérií God of War a Spider-Man.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tech Crunch, NBC News, IGN, Foto: Yahoo Finance / AP (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies