Sebastian Kurz neustál tlak pre podozrenie z korupcie! Odstupuje z funkcie kancelára

NETKY.SK • 10 Október 2021, 10:24 • 2 min
Sebastian Kurz neustál tlak pre podozrenie z korupcie! Odstupuje z funkcie kancelára

VIEDEŇ - Konzervatívny politik Sebastian Kurz oznámil v sobotu večer po tom, ako ho prokuratúra označila za podozrivého v prípade vyšetrovania korupcie, že končí na svojom poste. Pritom len nedávno čelil afére, ktorá sa týkala 2 500 fotografií jeho penisu, ktoré posielal priateľovi. Rakúska koaličná vláda však zostane aj po jeho odstúpení pri moci. Slovenský premiér nezabudol poďakovať Kurzovi za výbornú spoluprácu.

slovakia

left justify in out

Kurz odôvodnil svoju rezignáciu tým, že chce zabrániť mesiacom chaosu a patovej situácie: „Moja krajina je mi dôležitejšia ako moja osoba.“ Navrhol, aby na jeho miesto na čelo rakúskej vlády nastúpil minister zahraničia Alexander Schallenberg.

 

Možno vás zaujme: Objavilo sa 2500 fotografií penisu v mobilnom telefóne priateľa rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza

 

img

 

Kurz neodchádza z politiky úplne, zostane vo funkcii predsedu Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a podľa vlastných slov sa presunie na post šéfa poslaneckého klubu ÖVP.

 

Kancelár sa dostal pod tlak na rezignáciu zo strany opozície i koaličných zelených. Stalo sa tak po oznámení protikorupčnej prokuratúry (WKStA), že vyšetruje Kurza a deväť ďalších osôb a tri združenia pre podozrenia, že od apríla 2016 boli peniaze rezortu financií využité na zaplatenie prieskumov verejnej mienky v prospech Kurza. Kurz bol v tom čase ministrom zahraničných vecí.

 

Súvisiaci článok: Rakúsky kancelár Kurz čelí obvineniam z úplatkárstva a ovplyvňovania verejnej mienky!

 

Kurz v sobotu zdôraznil, že jeho odstúpenie neznamená priznanie viny. Obvinenia voči nemu označil za nepodložené s tým, že sa voči nim bude obhajovať.

 

img

 

Hrozilo, že mu poslanci budúci utorok na mimoriadnom zasadnutí Národnej rady vyslovia nedôveru na návrh opozície, ak by sa k nej pridali aj zelení. Tí označili za možné pokračovať vo vládnej koalícii len v prípade, ak ÖVP vymení kancelára za iného politika s „bezúhonnou“ povesťou.

 

Premiér Eduard Heger nezabudol

Heger vyzdvihol v sobotu večer príkladnú úroveň politickej kultúry v Rakúsku po rozhodnutí spolkového kancelára Sebastiana Kurza odstúpiť z funkcie. 

 

img

 

"Chcel by som poďakovať Sebastianovi Kurzovi za to, že sa našim krajinám darilo v posledných mesiacoch výborne spolupracovať. Rakúsko preukázalo vysokú úroveň politickej kultúry a potvrdilo, že dôsledne dodržiava demokratické zásady a princípy právneho štátu," uviedol Heger na sociálnej sieti.

Ako bude pokračovať rakúska koaličná vláda?

Rakúska koaličná vláda zostane aj po odstúpení kancelára Sebastiana Kurza pri moci. Šéf zelených, vicekancelár Werner Kogler v sobotu večer oznámil, že v spolupráci s Alexandrom Schallenbergom na čele vlády bude jeho strana môcť pokračovať.

 

img

 

Kogler označil rezignáciu Kurza za správny a dôležitý krok pre budúcu vládnu spoluprácu. "Bol zvolený variant, ktorý sme vládnemu partnerovi, ÖVP, navrhovali," zdôraznil Kogler. Kurz i Kogler už svoje stanoviská oznámili prezidentovi Alexandrovi Van der Bellenovi. Šéf zelených sa okrem toho v nedeľu stretne so Schallenbergom.

 

Po tejto udalosti sa zdá, že Sebastiana Kurza možno naozaj pomenovať ako problémového politika. Či azda kontroverzného? Nie je to tak dávno, čo sa objavilo 2 500 fotografiíí Kurzovho penisu v telefóne jeho priateľa. 

 

img

 

Meno rakúskej vlády bolo reálne poškodené. Rakúšania majú ešte stále v čerstvej pamäti video z aféry na Ibize, ktoré zosadilo jeho prvú vládu zhruba pred dvoma rokmi.

 

Súkromné správy, ktoré boli zverejnené,  "odhaľujú, ako sa šachovalo s postmi na najvyššej úrovni". Hlavnými aktérmi sú kancelár Kurz a jeho blízky priateľ Thomas Schmid. Bol poverený spojením všetkých štátnych podielov v novej spoločnosti Österreichische Beteiligungs AG. Aby sa Thomas Schmid  mohol stať šéfom spoločnosti, kde išlo o investície v hodnote 27 miliárd eur,  bola verejná súťaž šitá na jeho mieru, informoval portál blick.ch. Dokázať to mal zverejnený čet. 

 

img

 

V mobilnom telefóne Kurzovho priateľa sa našlo aj 2 500 nemravných fotografií penisu„2 500 fotografií pánskeho penisu na služobnom telefóne. Österreichische Beidldatenbank (Beidl = penis.) AG alebo čo znamená ÖBAG?" uviedol politický aktivista Rudi Fussi na Twitteri. Kurz sa sám už dávnejšie zaoberal snahou vyvrátiť fakt o jeho "inej" orientácii.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona