V prevádzke sú už aj posledné tri transeurópske koridory železničnej nákladnej dopravy

NETKY.SK • 10 November 2015, 15:06 • 2 min
V prevádzke sú už aj posledné tri transeurópske koridory železničnej nákladnej dopravy

BRUSEL - Európska komisia oznámila, že od dnešného dňa sú v prevádzke ďalšie tri transeurópske železničné koridory nákladnej dopravy (RFC), čím sa dokončila Európska železničná sieť pre koridory nákladnej dopravy.

slovakia

left justify in out

Od dnes sú k dispozícii tri koridory nákladnej dopravy, a to škandinávsko-stredomorský koridor, balticko-jadranský a koridor Severné more - Baltické more. Predošlých šesť RFC je v prevádzke od novembra 2013. Európska železničná sieť pre koridory nákladnej dopravy má celkovo deväť koridorov a predstavuje najudržateľnejší spôsob prepravy tovarov. Eurokomisárka pre dopravu Violeta Bulcová v dnešnom vyhlásení pre médiá zablahoželala všetkým členským štátom EÚ a prevádzkovateľom železničnej infraštruktúry a ďalším zainteresovaným stranám, ktoré sa podieľali na vzniku týchto troch železničných koridorov nákladnej dopravy.

 

"Je to úspech, ktorý posilňuje konkurencieschopnosť železníc na európskom trhu nákladnej dopravy. Tieto koridory teraz vstúpia do novej fázy, ktorá si vyžaduje ambiciózny vývoj, pokiaľ ide o kvalitu služieb, kapacitu a štandardy. Pravidlá a postupy musíme zharmonizovať a vytvoriť z dopravných koridorov sieť zameranú na potreby trhu a zákazníkov," uviedla Bulcová. Balticko-jadranský železničný dopravný koridor, ktorý je podľa EK jedným z najdôležitejších transeurópskych cestných a železničných osí, sa týka aj slovenského územia. Spája Baltické more od prístavov Gdaňsk a Gdynia s Jadranským morom v slovinskom Koperi a na talianskom území v Ravenne. Prechádza jedným ramenom cez Žilinu, Trenčín a Bratislavu. Tento koridor zahŕňa významné železničné projekty, ako je tunel v Semmeringu a dvojkoľajnú Koralmskú železničnú dráhu v Rakúsku a tiež cezhraničné úseky medzi Poľskom, Českom a Slovenskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies