Mjanmarsko: Záhadné úmrtia funkcionárov strany NLD

NETKY.SK • 8 Jún 2021, 14:51 • 2 min
Mjanmarsko: Záhadné úmrtia funkcionárov strany NLD

MJANMARSKO - Násilie, ktoré používajú mjanmarské ozbrojené sily proti neozbrojeným protivníkom od februárového puču, šokovalo svet. Viac ako 800 ľudí bolo zabitých, väčšinou vojenskou streľbou. Úmrtie dvoch úradníkov z Národnej ligy za demokraciu však na armádu vrhlo ešte pochmúrnejšie svetlo.

slovakia

left justify in out

V sobotu 6. marca boli mestá v celom Mjanmarsku na pokraji zúfalstva. Tri dni predtým zažili vtedajší najnásilnejší deň od februárového puču, v OSN zaznamenali smrť 38 ľudí.

 

img

 

Armáda sa chopila moci 1. februára, keď bez dôkazov tvrdila, že predchádzajúce voľby, v ktorých sa získala moc NLD, boli podvodné. Pani Su Ťij a vyšší predstavitelia boli uväznení v domácom väzení, čo vyvolalo vlny protestov proti armáde. Prvé tri týždne sa zdalo, že armáda nevie ako reagovať na tieto  protesty.

 

img

 

Súvisiaci článok: Facebook zablokoval mjanmarskej armádne účty, dôvodom je násilie páchané na demonštrantoch

 

Historické centrum mesta Pabedan v centre Yangonu s úzkymi uličkami medzi rozpadajúcimi sa koloniálnymi budovami zažilo veľa zlého. V tom týždni postavili aktivisti v niektorých uliciach barikády, aby zabránili vstupu bezpečnostných síl, a došlo k niekoľkým stretom.

 

Khin Maung Latt

Pabedan má rôznorodú populáciu s veľkým počtom moslimských obyvateľov a ôsmimi mešitami v mestskej časti. Vo vlaňajších všeobecných voľbách tam získal parlamentné kreslo Sithu Maung, jeden z iba dvoch moslimských kandidátov, ktorých poslala NLD. Manažérom kampane bol Khin Maung Latt, veteránsky aktivista NLD, ktorý sa pred mnohými rokmi presťahoval do Pabedanu a žil s rodinou budhistického právnika.

 

Spoluvlastnil zájazdovú spoločnosť, viedol videopožičovňu a v NLD pôsobil od roku 1988. Stal sa predsedom miestnej pobočky. Bol známym a obľúbeným členom komunity. „Bol veľmi nábožný a modlil sa päťkrát denne,“ povedal Sithu Muang, ktorý sa skrýva pred armádou. "Ale ľudia všetkých vierovyznaní ho milovali. Urobil veľa pre komunitu, ako napríklad vytvorenie nových zelených plôch pre deti na hranie. Pre NLD bol veľmi dôležitý," dodal.

 

img

 

Neznáma príčina úmrtia

Khin Maung Latt bol doma so svojou rodinou, keď krátko po 21:00 miestneho času prišli policajti a vojaci. Vojaci boli susedmi identifikovaní ako členovia 77, ľahkej pešej divízie, jednotky preslávenej porušovaním ľudských práv.

 

Mohlo by vás zaujímať: Mjanmarské vojenské orgány odvolávajú 100 diplomatov z veľvyslanectiev v 19 krajinách.

 

Podľa Ko Tun Kyiho, priateľa Khina Maung Latta, vojaci skutočne hľadali u Maung Maunga, právnika, ktorý bol v NLD dlhšie, a ktorý sa už skryl. „Namiesto toho vtrhli do domu Khin Maung Latta, a vytiahli ho von, kopali a bili ho," dodal.

 

Ko Tun Kyi je presvedčený, že Khin Maung Latt bol následne prevezený do yangonskej radnice, jednej z prvých budov, ktoré boli po prevrate zabavené. Na druhý deň skoro ráno rodina Khin Maung Latta zavolala polícii. Polícia ich informovala, aby si prišli vyzdvihnúť jeho telo z vojenskej nemocnice v severnom Rangúne.

 

Povedali im, že upadol do bezvedomia, a že majú informovať ľudí, že dostal infarkt. Rodina ale trvá na tom, že 58-ročný muž bol v dobrom zdravotnom stave a nemal žiadne  ochorenia. Tvrdia, že jeho telo malo na sebe známky viacerých rán a bolo pokryté látkou zaliatu krvou.

 

Telo bolo rozrezané a zašité, čo naznačovalo pitvu, rodine však nebola poskytnutá žiadna oficiálna správa o príčine smrti. V ten deň ho pochovali pri moslimskom obrade.

 

Americká organizácia pre ľudské práva Physicians for Human Rights preskúmala dôkazy vrátane fotografií tela Khin Maung Latt. Dospeli k záveru, že príčina smrti uvedená vojenskými orgánmi je nepravdepodobná a zrejme ho vo väzbe zavraždili.

 

Zadržali ho necelých desať hodín predtým, ako bola jeho rodina informovaná o jeho smrti, nebol to výsledok dlhotrvajúceho mučenia. "Raz som bol uväznený a vypočúvaný, takže viem, ako od vás získavajú informácie. Možno si mysleli, že je napojený na Výbor zastupujúci Pyidaungsu Hluttaw (CRPH) - konkurenčnú vládu podporovanú opozíciou," uviedol. "Možno sa pokúšali získať informácie o tom, čo plánuje NLD, alebo kde sa skrývali aktivisti,“ dodal.

 

Predchádzajúce úmrtie

Dva dni pred úmrtím Khina Maung Latta zomrel iný funkcionár NLD, konkrétne Zaw Myat Lynn.  Zaw Myat Lynn bol 46-ročný riaditeľ novej odbornej školy v priemyselnej štvrti Shwe Pyi Thar, jednej z niekoľkých otvorených za vlády NLD. Bol tiež oddaným aktivistom NLD a hneď po prevrate bol zvolený za miestneho zástupcu CRPH.

 

Predtým, ako bol zajatý, zverejnil na svojej stránke na Facebooku strhujúce správy, v ktorých vyzval obyvateľov, aby pokračovali v revolučnom boji proti armáde, ktorú označovali ako „psy“ a „teroristi“.

 

Dňa 8. marca sa Zaw Myat Lynn vrátil na univerzitu s niektorými svojimi študentmi. Krátko pred 02:00 vojaci prelomili bránu univerzity. Študenti povedali svojmu učiteľovi, aby uniklol. O 15:00 dostala jeho manželka Daw Phyu Phyu Win správu od miestneho úradníka v Shwe Pyi Thar, v ktorom jej povedal, že jej manžel je mŕtvy, a že vidí jeho telo, ktoré bolo v tej istej vojenskej nemocnici, kde bol Khin Maung Latt. 

 

img

 

Našli ho veľmi dobitého.  Brucho mal rozrezané tak, že mu vyšli von črevá. Oficiálne štátne médiá informovali, že pri lezení zo zadnej časti svojej školy spadol dozadu na dva palce oceľovej rúry. Varovali, že budú podniknuté tvrdé kroky proti každému, kto uvedie alternatívne informácie o jeho smrti.

 

Horizontálny rez cez brucho bol podľa lekára PHR neho nekonzistentný s akýmkoľvek pitevným rezom. Trup bol tiež vertikálne prerezaný. Masívna modrina na oboch stranách trupu Zaw Myat Lynn bola tiež v rozpore s oficiálnou správou. Tieto zranenia mu s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobili jeho únoscovia. 

 

Vojenské úrady nedovolili jeho manželke prevziať telo až do dňa jeho pohrebu a jeho vybavenie trvalo tri dni. Zdá sa, že telo dokonca zostalo nechladené.

 

Prečítajte si: Dočká sa Mjanmarsko nejakej zmeny? Armáda začala útok na mesto Mindat

 

Dlhodobé násilie

Asociácia na pomoc politickým väzňom v Barme, ktorá dlhé roky dokumentuje zneužívanie bezpečnostnými silami, identifikuje 75 ľudí nezvestných po nepokojoch po prevrate, pričom 23 z nich bolo potvrdených ako zmiznutých a považovaných za mŕtvych. Pri zaobchádzaní s disidentmi zo strany úradov v Mjanmarsku boli vždy brutalita a nezodpovednosť, ale od prevratu sa to ešte zhoršilo.

 

Mjanmarské bezpečnostné sily boli celé veľmi násilné. Úradník NLD je ale presvedčený, že Zaw Myat Lynn bol zabitý takýmto spôsobom, aby armáda poslala správu. „Verím, že usúdili, že vykonaním zabitia takým strašným spôsobom by vniesli do ľudí strach a spôsobili ich ústup,“ dodal na záver.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies