Na vstup do čerstvo otvorených obchodov musíte mať najviac 7-dňový test. Terasy sa možno otvoria o týždeň, či dva

NETKY.SK • 19 Apríl 2021, 12:59 • 2 min
Na vstup do čerstvo otvorených obchodov musíte mať najviac 7-dňový test. Terasy sa možno otvoria o týždeň, či dva

SLOVENSKO - Do obchodov a prevádzok starostlivosti o ľudské telo môže zákazník vstúpiť len s najviac 7 dní starým testom. V nákupných centrách sa zrušia detské kútiky, a o dva týždne si možno posedíme na reštauračných terasách.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Hlavný Hygienik Mikas sa dnes zúčastnil relácie rádia Expres Braňo Závodský naživo. Obchodné domy a nákupné centrá budú podľa Mikasa musieť zabezpečiť zatvorenie detských kútikov, aby sa znížilo riziko nákazy, a limitoval čas strávený v týchto centrách. Do obchodov a prevádzok starostlivosti o ľudské telo môže zákazník vstúpiť len s najviac 7 dní starým testom. Niektoré prevádzky, ako napríklad predajňa elektroniky, môžú žiadať preukázanie sa takýmto testom.

 

Prevádzky ako kaderníctva, či iné podobného druhu, budú musieť dezinfikovať prevádzku po každom zákazníkovi. Musia si tak kvôli tomu prispôsobiť chody svojich prevádzok.Toalety musia byť vybavené mydlom a servítkami. Sauny a vírivky v hoteloch zostávajú naďalej zatvorené. Bazény sa otvárajú, ale s maximálnym počtom šiesť ľudí. 

 

V galériách je opäť limit jeden človek na 15 metrov štvorcových, čo samozrejme neplatí pre viacčlenné rodiny. V kostoloch platí tá istá metráž. Pri vstupe do kostola sa netreba preukazovať 7-dňovým testom. "Je lepšie keď tento test majú," povedal Mikas s tým, že sa snažili tieto testy pretlačiť aj v "kostoloch", no nepodarilo sa im to. Preto napriek tomu, že to nie je podmienené, hlavý hygienik odporúča vstup do kostola s testom.

 

Školy sa riadia pokynmi ministerstva školstva, kde majú uvedené podmienky fungovania. Keď sa objaví ochorenie v triede, nemusí sa zatvoriť celá škola.  Povinnosť nosenia rúšok nie je pre deti do 6 rokov v škôlkach, no prekrytie dýchacích ciest detí od 3 do 6 rokov v priestoroch verejných budov, je vyžadované. Žiaci druhého stupňa už nemusia v priestoroch školy nosiť respirátor, stačí im rúško.

 

Gastro prevádzky zatiaľ môžu mať otvorené výdajné okienko. V prípade udržania dobrého trendu pozitivity môžeme očakávať, že o týždeň, či dva sa otvoria terasy gastro prevádzok.  Treba podľa neho počkať minimálne dva týždne.

 

Vyhradené hodiny na nákup dôchodcov  momentálne zostávajú nezmenené. Podľa Mikasa možno o dva týždne, či mesiac, môže Slovensko uvažovať o skrátení "dôchodcovského času" napríklad na hodinu.

 

Hlavný Hygienik napriek informáciám o súvislosti krvných zrazenín a vakcíny AstraZeneca odporúča dať sa zaočkovať i druhou dávkou vakcíny.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies