Zeman povolil českým občanom oficiálne bojovať v ukrajinskej armáde

NETKY.SK • 11 Máj 2022, 17:48 • 2 min
Zeman povolil českým občanom oficiálne bojovať v ukrajinskej armáde

PRAHA – Český prezident Miloš Zeman schválil 103 českým občanom vstup do ukrajinských ozbrojených síl. Rozhodnutie ešte musí podpísať predseda vlády Petr Fiala. V stredu to na Twitteri oznámil prezidentov hovorca Jiří Ovčáček, na ktorého sa odvolal portál iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Premiér Fiala sa na začiatku marca s prezidentom Zemanom dohodol, že ľuďom, ktorí odídu bojovať na Ukrajinu, môžu garantovať beztrestnosť abolíciou – je to výsada prezidenta, keď môže nariadiť, aby sa trestné stíhanie za určitý trestný čin nezačalo, a premiér to musí schváliť podpisom. Fiala vtedy vysvetlil, že nie je možné dať kolektívnu možnosť odísť do vojny za hranicami Českej republiky a že vzhľadom na počet žiadostí nie je možné záujemcom ani poskytnúť individuálne schválenie.

 

 

Pražský hrad v tom čase požiadalo asi 300 záujemcov o výnimku pre zapojenie do cudzej armády. Niektorí Česi už odišli aj bez oficiálneho povolenia. Na konci marca zverejnil napríklad ukrajinský novinár Ilia Ponomarenko zo servera Kyiv Independent na Twitteri fotografiu, na ktorej sú zachytení českí dobrovoľníci bojujúci na Ukrajine pri meste Irpiň proti ruským silám. Redakcia denníka MF DNES priniesla začiatkom marca príbeh dvoch vojakov vo výslužbe Jana a Miroslava, ktorí sa rozhodli odísť bojovať za Ukrajinu.

 

img

 

Sú to dvaja českí elitní veteráni, ktorí slúžili napríklad v Útvare špeciálnych vojenských operácií, a ich motiváciou bolo brániť Európu pre svoje deti. Jan, 37-ročný veterán z Afganistanu, pre iDNES.cz povedal: „Dobre si uvedomujeme, že sa nemusíme vrátiť. Nemôžeme ale len tak sedieť a pozerať sa na to, ako tam vraždia civilistov. Nechcem, aby raz moje deti museli bojovať proti okupantom, preto odídem, narukujem do cudzineckej légie a postavím sa zlu čelom práve teraz. Nechcem deťom raz vysvetľovať, prečo sme sa na to všetci len pozerali a nič neurobili.“

 

Možno vás zaujme: Bieloruský novinár pôsobiaci na Ukrajine sa stal obeťou brutálneho útoku

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies