V oceáne plávajú žraloky staršie ako USA. Vyvinuli sa skôr ako stromy, mláďatá majú po 150 rokoch

NETKY.SK • 13 Apríl 2024, 11:30 • 2 min
V oceáne plávajú žraloky staršie ako USA. Vyvinuli sa skôr ako stromy, mláďatá majú po 150 rokoch

Medzi najfascinujúcejšie zo všetkých patrí žralok grónsky. Tento záhadný tvor, ktorý žije v chladných vodách severného Atlantiku a Severného ľadového oceánu, je jedným z najdlhšie žijúcich stavovcov na Zemi. Nedávne štúdie naznačujú, že tieto žraloky môžu žiť až neuveriteľných 400 rokov.

slovakia

left justify in out

Žraloky sa túlajú v hlbinách oceánu milióny rokov a už len ich prítomnosť vyvoláva pocit úžasu a tajomstva. Ako vrcholoví predátori zohrávajú kľúčovú úlohu pri udržiavaní krehkej rovnováhy morských ekosystémov. Napriek ich dôležitosti v hierarchii oceánov bola životnosť týchto nádherných tvorov už dlho predmetom intríg a špekulácií.

Dĺžka života žralokov je rovnako rôznorodá ako samotný druh. V priemere môžu žraloky žiť kdekoľvek od 20 do 30 rokov, pričom niektoré druhy sa môžu pochváliť životnosťou, ktorá presahuje jedno storočie. Mohutné žraloky veľrybí, jemné morské obry, môžu vo svojom prirodzenom prostredí žiť 70 až 100 rokov. V ostrom kontraste majú menšie druhy, ako sú vretenice a žraloky čiernoplutvé, oveľa kratšiu životnosť, ktorá sa pohybuje od 8 do 12 rokov.

Grónsky žralok: Živá relikvia prírody

Medzi najfascinujúcejšie zo všetkých patrí žralok grónsky. Tento záhadný tvor, ktorý žije v chladných vodách severného Atlantiku a Severného ľadového oceánu, je jedným z najdlhšie žijúcich stavovcov na Zemi. Nedávne štúdie naznačujú, že tieto žraloky môžu žiť až neuveriteľných 400 rokov, čo z nich robí nielen morských metuzalemov, ale aj živé svedectvo dávnej minulosti oceánu.

Extrémna dlhovekosť

Žralok grónsky, vedecky známy ako Somniosus microcephalus, je jedným z najzaujímavejších druhov v rodine žralokov vďaka svojej extrémnej dlhovekosti a jedinečnému biotopu. Má najdlhšiu známu životnosť zo všetkých druhov stavovcov, pričom odhady sa pohybujú medzi 250 a 500 rokmi. Predpokladá sa, že pohlavne dospievajú vo veku okolo 150 rokov.

Je to veľký žralok, zvyčajne dorastajúci do dĺžky 2,4 až 7 metrov a s hmotnosťou od 400 do 1 400 kg. Tento druh sa vyznačuje hrubým telom, krátkym, zaobleným ňufákom a veľmi malými chrbtovými a prsnými plutvami.

Tento žralok obýva studené vody severného Atlantiku a Severného ľadového oceánu. Je prispôsobený na život vo veľkých hĺbkach a pri mrazivých teplotách, často sa vyskytuje vo vodách hlbokých 7 200 stôp a medzi 28,4 až 44,6 Fahrenheita.

Priparevený prežiť

Na prežitie v chladných hĺbkach má žralok grónsky špeciálne prispôsobenie, ako je vysoká hladina trimetylamín-N-oxidu v tkanivách, ktorý zvyšuje vztlak a pôsobí ako nemrznúca zmes, ktorá zabraňuje tvorbe ľadových kryštálikov v jeho tele.

Žralok grónsky je v súčasnosti uvedený ako zraniteľný na Červenom zozname IUCN. Vďaka izolovanému biotopu a pomalému rastu je obzvlášť náchylný na zmeny životného prostredia a ľudské aktivity.

Napriek svojej dlhovekosti a veľkosti zostáva žralok grónsky jedným z najmenej pochopených druhov žralokov, pretože uprednostňuje hlboké a studené vody, čo z neho robí výzvu pre výskumníkov na štúdium. Jeho pozoruhodný vek a tajomstvá jeho dlhovekosti neprestávajú fascinovať vedcov aj nadšencov žralokov.

Unikátne telo

Jedným z kľúčových dôvodov predĺženej životnosti grónskych žralokov je ich veľmi pomalý metabolizmus. Ide o prispôsobenie sa hlbokým, studeným vodám, ktoré obývajú, kde sú zdroje vzácne a šetrenie energiou je kľúčové.

Chladné teploty v arktických a severoatlantických oceánoch, kde sa grónske žraloky vyskytujú, prispievajú k ich pomalému metabolizmu a následne k pomalému procesu starnutia.

Žraloky grónske rastú neuveriteľne pomalým tempom, často menej ako 1 cm za rok. Tento pomalý rast je u mnohých živočíšnych druhov spojený s dlhšou životnosťou. Hoci to nie je úplne pochopené, verí sa, že určité genetické úpravy umožnili grónskym žralokom odolávať opotrebovaniu starnutím lepšie ako iné druhy.

Málo predátorov

Vzhľadom na svoju veľkosť a hlbokomorské prostredie majú dospelé grónske žraloky málo prirodzených predátorov, čo môže prispieť k ich schopnosti dožiť sa takého vysokého veku. Ich pestrá strava, ktorá zahŕňa ryby, tulene a zdochliny, im poskytuje potrebné živiny na udržanie ich dlhého života, aj keď jedlo nie je časté.

Tieto faktory spolu vytvárajú prostredie, kde môžu grónske žraloky žiť po stáročia, čo z nich robí jeden z najfascinujúcejších námetov pre morských biológov a výskumníkov, ktorí sa zaujímajú o tajomstvá dlhovekosti.

Určovanie veku

Vedci odhadujú vek grónskych žralokov metódou, ktorá je rovnako inovatívna ako fascinujúca. Na rozdiel od iných druhov žralokov nemajú grónske žraloky tvrdé tkanivá, ako sú plutvy alebo stavce, ktoré majú zvyčajne rastové pásy, ktoré možno spočítať na určenie veku, podobne ako letokruhy. Táto zvláštnosť viedla výskumníkov k vyvinutiu alternatívneho prístupu.

Prelom nastal so zistením, že oči grónskych žralokov obsahujú proteíny, ktoré sa tvoria ešte pred narodením a zostávajú nezmenené počas celého života žraloka. Tieto proteíny sú ako časová kapsula, ktorá uchováva informácie z minulosti. Pomocou rádiokarbónového datovania - techniky, ktorá meria rozpad izotopov uhlíka v organickom materiáli - môžu vedci odhadnúť vek týchto proteínov a následne aj vek žraloka.

Jedna štúdia napríklad skúmala grónske žraloky, ktoré boli náhodne chytené do rybárskych sietí. Najväčší žralok v ich vzorke, 5-metrová samica, bol na základe tejto metódy odhadnutý na 272 až 512 rokov. Zatiaľ čo uhlíkové datovanie poskytuje skôr odhady než presný vek, výrazne posunulo naše chápanie dlhovekosti týchto záhadných tvorov.


Táto metóda odhadu veku je obzvlášť užitočná pre žraloka grónskeho, ktorý rastie neuveriteľne pomaly, menej ako 1 cm za rok a môže dosiahnuť veľkosť viac ako 6 metrov. Pomalé tempo rastu v kombinácii so schopnosťou žraloka žiť v hlbokých a studených vodách prispieva k jeho pozoruhodne dlhej životnosti.

Dôležitotosť ochrany

Objav potenciálu grónskeho žraloka žiť po stáročia má hlboké dôsledky pre naše chápanie biológie stavovcov a podčiarkuje dôležitosť zachovania tohto starovekého druhu.

Pochopenie dĺžky života žralokov nie je len otázkou zvedavosti; je životne dôležitá pre snahy o ochranu. Žraloky sú čoraz viac ohrozované ľudskou činnosťou vrátane nadmerného rybolovu a ničenia biotopov. Keď oceníme dlhovekosť týchto tvorov, môžeme lepšie pochopiť dôležitosť ich prežitia pre zdravie oceánov.

Žraloky uchvacujú ľudskú predstavivosť po stáročia a ich životnosť je len jedným z aspektov ich záhadnej povahy. Ako pokračujeme v skúmaní hlbín oceánu, odhaľujeme viac o týchto pozoruhodných predátoroch. Pripomínajú nám odolnosť a zložitosť života pod vlnami a potrebu chrániť týchto starých námorníkov pre budúce generácie.

Nakoniec je tajný život žralokov príbehom o prežití, adaptácii a pretrvávajúcej záhade, ktorá obklopuje týchto pánov hlbín. Je to príbeh, ktorý sa neustále rozvíja a pozýva nás pozrieť sa za hrôzostrašné zuby a do hlbín času, kde sa odohráva skutočný príbeh
dlhovekosť žraloka je skrytá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: sharksider.com, americanoceans.org, sharkbookings.com, lifeinocean.com foto: Live Science
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies