Manipulácie a privilegované prepojenia vo fonde pre ľudské práva

NETKY.SK • 8 Marec 2024, 13:30 • 2 min
Manipulácie a privilegované prepojenia vo fonde pre ľudské práva

Ministerstvo spravodlivosti SR na základe zistených podozrení z manipulácie pri výbere úspešných žiadateľov, spustilo audit v dotačnom mechanizme ľudské práva.

slovakia

left justify in out

Podozrenia považujem za mimoriadne vážne. V prípade, ak sa potvrdí, že výber žiadateľov bol manipulovaný, mohli byť v roku 2024 poškodení niektorí žiadatelia na úkor vyvolenej skupiny občianskych združení. V tomto okamihu nebudeme bližšie uvádzať informácie, aby sme nezasahovali do kontroly. Zistenia považujem za zásadný dôvod, prečo zrušenú výzvu na rok 2024 nemôžeme obnoviť,“ skonštatovala štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Katarína Roskoványi.

Ministerstvo spravodlivosti SR zároveň identifikovalo viacero konfliktov záujmov už úspešných žiadateľov o dotácie a priame personálne a až rodinné prepojenia na politickú opozíciu. Audit sa zameria nielen na rok 2024, ale aj uplynulé obdobie.

Ak sa preukáže, že naše informácie sú pravdivé, znamenalo by to, že zaužívaný dotačný systém pre ľudské práva fungoval transparentne iba navonok, ale v skutočnosti to bol sofistikovaný systém vytvorený pre vyvolené organizácie s priamym prepojením na Progresívne Slovensko. Keďže ide o desiatky až státisíce eur, rozumiem, prečo je okolo toho toľko kriku,“ dodala Katarína Roskoványi.

Ministerstvo spravodlivosti odmieta, aby peniaze daňových poplatníkov boli prerozdeľované netransparentným spôsobom. Predstavitelia rezortu spravodlivosti o podozreniach informovali členov Rady vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť.

Chcem ubezpečiť, že občianske združenia o finančnú podporu na účely podpory ľudských práv neprídu,“ povedala Katarína Roskoványi.

Ministerstvo spravodlivosti SR bude informovať o výsledkoch auditu akonáhle bude ukončený.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
SMER-SSD, Zdroj foto: FB Ministerstvo spravodlivosti SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies