Hackeri prerušili televízne streamovacie služby falošnými správami o vojne v Gaze

NETKY.SK • 9 Február 2024, 15:30 • 2 min
Hackeri prerušili televízne streamovacie služby falošnými správami o vojne v Gaze

Analytici spoločnosti Microsoft citujú správy, podľa ktorých narušenie skupiny známej ako Cotton Sandstorm zasiahlo aj publikum v Spojenom kráľovstve a Kanade.

slovakia

left justify in out

Podľa analytikov spoločnosti Microsoft hackeri podporovaní iránskym štátom prerušili televízne streamovacie služby v Spojených arabských emirátoch, aby odvysielali falošnú spravodajskú reláciu o vojne v Gaze. Technologická spoločnosť uviedla, že hackerská operácia riadená Islamskými revolučnými gardami, kľúčovou zložkou iránskych ozbrojených síl, narušila streamingové platformy v SAE vysielaním spravodajstva generovaného umelou inteligenciou s označením "Za ľudskosť".

Moderátor falošných správ predstavil neoverené zábery, na ktorých boli údajne zachytení Palestínčania zranení a zabití pri izraelských vojenských operáciách v Gaze. Analytici spoločnosti Microsoft uviedli, že hackerská skupina, známa ako Cotton Sandstorm, zverejnila na komunikačnej platforme Telegram videá, na ktorých ukazuje, ako sa nabúrala do troch online streamovacích služieb a narušila spravodajské kanály s falošným hlásateľom.

Podľa spravodajského servera Khaleej Times so sídlom v Spojených arabských emirátoch sa obyvateľom Dubaja, v decembri zobrazilo hlásenie: "Nemáme inú možnosť, ako sa nabúrať, aby sme vám doručili túto správu," po ktorej moderátor generovaný umelou inteligenciou predstavil "grafické" zábery, ako aj tiker zobrazujúci počet zabitých a zranených v Gaze.

Spoločnosť Microsoft tiež uviedla správy o narušení v Kanade a Spojenom kráľovstve, pričom medzi zasiahnutými kanálmi bola aj BBC, hoci BBC nebola priamo napadnutá hackermi. Spoločnosť to uviedla v blogovom príspevku, ktorý sprevádza správu o iránskej kybernetickej špionáži: "Je to jeden z príkladov rýchleho a výrazného rozšírenia rozsahu iránskych operácií od začiatku konfliktu medzi Izraelom a Hamasom. Narušenie dosiahlo publikum v Spojených arabských emirátoch, Spojenom kráľovstve a Kanade."

Prelomové objavy v oblasti generatívnej umelej inteligencie vyvolali nárast deepfake obsahu na internete, od explicitných falošných obrázkov Taylor Swift po robotické hovory s hlasom Joea Bidena generovaným umelou inteligenciou. Deepfake je výraz pre podvod, ktorý využíva umelú inteligenciu na vytvorenie falošného obrazu, najčastejšie falošných videí ľudí.

Odborníci sa obávajú, že materiál vytvorený umelou inteligenciou by mohol byť vo veľkom rozsahu použitý na narušenie tohtoročných volieb vrátane prezidentských volieb v USA. Irán sa zameral na americké voľby v roku 2020 prostredníctvom kybernetickej kampane, ktorá zahŕňala zasielanie zastrašujúcich e-mailov voličom, vytvorenie webovej stránky podnecujúcej k násiliu proti riaditeľovi FBI Christopherovi Wrayovi a ďalším osobám a šírenie dezinformácií o volebnej infraštruktúre.

Spoločnosť Microsoft uviedla: "Spoločnosť Microsoft sa rozhodla, že v prípade, ak sa bude snažiť získať informácie o svojich aktivitách, bude ich môcť využiť. S výhľadom na prezidentské voľby v USA v roku 2024 by iránske aktivity mohli nadviazať na to, čo sa stalo v roku 2020, keď sa vydávali za amerických extrémistov a podnecovali k násiliu voči vládnym predstaviteľom USA."

Spoločnosť Microsoft uviedla, že iránski aktéri podporovaní štátom spustili od útokov na Hamas 7. októbra sériu kybernetických útokov a online pokusov o manipuláciu verejnej mienky. Medzi tieto taktiky patrí zveličovanie vplyvu deklarovaných kybernetických útokov, únik osobných údajov z izraelskej univerzity a útoky na ciele v proizraelskom Albánsku, Bahrajne - signatárovi Abrahámskych dohôd formalizujúcich vzťahy s Izraelom - a USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: The Guardian, Foto: Ilustračné (www.pexels.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies