Vojna ovplyvní globálnu produkciu áut

NETKY.SK • 8 Marec 2022, 06:00 • 2 min
Vojna ovplyvní globálnu produkciu áut

LONDÝN/NEW YORK - Vojna na Ukrajine bude mať vplyv na celý automobilový priemysel, nepochybuje šéf globálnych prognóz spoločnosti LMC Automotive Jeff Schuster. Veľkú úlohu budú hrať sankcie a narušenie obchodu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vojna Ruska proti Ukrajine môže tento rok znížiť globálnu produkciu áut o milióny vozidiel, varujú experti. TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

 

img

 

Najvýraznejší negatívny vplyv v krátkodobom horizonte sa prejaví na lokálnej ruskej produkcii, keďže firmy pôsobiace v krajine prerušili svoje aktivity. Čím dlhšie však bude vojna trvať, tým sa bude zvyšovať riziko ohrozujúce automobilový priemysel v ďalších regiónoch.

 

Prečítajte si tiež: Bohatí Rusi zachraňujú svoje úspory. Čo nakupujú?

 

Ruská invázia na Ukrajinu už spôsobila problémy s dodávkami niektorých súčiastok, ktoré sa budú ešte prehlbovať. Takisto zvýši infláciu a už teraz rekordné ceny áut ešte porastú. Spotrebitelia bezprostredne pociťujú vplyv vojny napríklad prostredníctvom zvýšenia cien pohonných látok.

 

img

 

Prvé prognózy týkajúce sa zníženia produkcie áut sa výrazne líšia od 700 000 až po 3,5 milióna.

 

K téme: VIDEO: Igor Matovič povedal, koľko nás bude stáť vojna. Na čom sa zhodol s Robertom Ficom?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies