AKTUALIZÁCIA: Andrej Babiš zostal po návšteve Miloša Zemana v nemocnici prekvapený

NETKY.SK • 15 November 2021, 16:11 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Andrej Babiš zostal po návšteve Miloša Zemana v nemocnici prekvapený

PRAHA - Prezidenta Českej republiky premiestnili na lôžko dlhodobej starostlivosti, kde môže prijímať návštevy aj mimo rodiny. V utorok očakáva slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 15. novembra, 19:04

 

Českého prezidenta Miloša Zemana navštívil v pondelok po prvý raz v nemocnici odchádzajúci premiér Andrej Babiš. Skonštatoval, že bol milo prekvapený z prezidentovho zdravotného stavu, napísal server Seznam Zprávy. "Som prekvapený, ako dobre na tom prezident je. Musím povedať, že oproti predchádzajúcemu stavu pána prezidenta je to neuveriteľná zmena," povedal Babiš.

 

img

 

Zeman mu údajne oznámil, že plánuje vymenovať za premiéra lídra koalície Spolu a tiež strany ODS Petra Fialu, ktorý by za ním mal prísť do nemocnice v stredu. Zeman však údajne Babišovi nepovedal, kedy dôjde k vymenovaniu nového premiéra.

 

Naposledy sa Zeman s Babišom stretli na zámku v Lánoch deň po parlamentných voľbách, v nedeľu 10. októbra. Krátko nato Zemana odviezla sanitka do nemocnice.

 

Pôvodný článok: 

 

Zdravotníci v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) v Prahe premiestnili v pondelok českého prezidenta Miloša Zemana na lôžko dlhodobej starostlivosti predovšetkým s ohľadom na to, aby k hlave štátu mohli prichádzať návštevy aj mimo okruhu jeho najbližších.

 

img

 

Prvú podnikne podvečer český premiér Andrej Babiš. "S primárnym zámerom umožniť uskutočnenie očakávateľných návštev u prezidenta republiky Miloša Zemana bol pacient premiestnený 15. 11. 2021 na lôžko dlhodobej starostlivosti," uviedla v tlačovej správe hovorkyňa ÚVN Jitka Zinke, ktorú citoval webový spravodajský portál iDNES.cz.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Člen konzília prezradil, aké má Miloš Zeman problémy

 

Babiš dostal od lekárov povolenie navštíviť Zemana o 17:00. Už v nedeľu o tom informoval vo svojom pravidelnom programe Čau lidi. Hovorkyňa to v pondelok na poludnie potvrdila. V utorok zavíta k Zemanovi slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

 

img


Nemocnica upozornila, že všetky návštevy pacientov na lôžkach dlhodobej starostlivosti musia bez rozdielu spĺňať stanovené protiepidemické zásadyNavštevujúce osoby nesmú javiť príznaky ochorenia COVID-19, prípadne iného respiračného ochorenia. Po celý čas návštevy musia mať nasadenú ochranu úst a nosa typu FFP2. Návšteva sa uskutoční iba na izbe, kde je pacient hospitalizovaný a môže trvať najviac 30 minút. Pri pacientovi môžu byť prítomné počas návštevy najviac 2 osoby. Návšteva tiež musí doložiť, že absolvovala jedno z kritérií OTP (očkovanie, testovanie, prekonanie).

 

K téme: Nová česká vláda podpísala koaličnú dohodu

 

Zemana hospitalizovali 10. októbra na klinike intenzívnej medicíny ÚVN. Riaditeľ nemocnice a Zemanov ošetrujúci lekár médiám neskôr povedal, že dôvodom hospitalizácie prezidenta sú komplikácie sprevádzajúce jeho chronické ochorenie.

 

img


Hospitalizácia prezidenta vyvolala obavy o jeho schopnosti vykonávať svoju funkciu. Zemana 4. novembra preložili na štandardné lôžkové oddelenie. O deň neskôr poskytol telefonický rozhovor rozhlasovej stanici Frekvence 1. Okrem iného povedal, že sa cíti "normálne". V sobotu 6. novembra sa prostredníctvom videomostu s prezidentom zišiel líder koalície SPOLU Petr Fiala. Zeman 9. novembra poveril Fialu rokovaním o zostavení novej vlády. O 2 dni neskôr prijal demisiu Babišovej vlády, kabinet súčasne poveril, aby dočasne vykonával funkcie do vymenovania novej vlády.

 

Možno vás zaujme: Iracký premiér prežil pokus o atentát ozbrojeným dronom




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies