ROZHOVOR: Takto vyzerá Veľká noc hrdého Východniara! Čo poprial poslanec NR SR Igor Šimko čitateľom Netky.sk?

NETKY.SK • 30 Marec 2024, 10:00 • 2 min
ROZHOVOR: Takto vyzerá Veľká noc hrdého Východniara! Čo poprial poslanec NR SR Igor Šimko čitateľom Netky.sk?

BRATISLAVA - Veľkonočné sviatky trávi väčšina ľudí spolu s najbližšími. Niektorí ostávajú doma, iní sa vyberú do hôr, či k starej mame do obce, kde sa ešte zachovávajú tradičné veľkonočné zvyky a obyčaje. A ako ich bude sláviť jeden z poslancov NR SR? Opýtali sme sa za vás

slovakia

left justify in out

Pán poslanec, ako zvyknete tráviť Veľkonočné sviatky Vy ?

Som so svojou rodinou. Vždy cez sviatky. S mojou manželkou, synom a chodievame za rodinou, kde sa nestihneme zastaviť počas hektických mesiacov zimy. Rodina mi dodáva silu a energiu, zázemie je pre mňa mimoriadne dôležité. Sme spolu, veľa sa rozprávame, ideme na prechádzku, hráme so synom futbal, alebo keď nie je dobré počasie, tak si zahráme aj Fifu na hracej konzole. Vypnem tiež od povinností, odpočiniem si a zároveň si usporiadam svoje myšlienky, či načerpám nové nápady a inšpirácie. Je našou povinnosťou, aby sme si tradície sviatkov a hodnoty zachovávali, pretože sú tu s nami stovky rokov a pokračovali v nich naši rodičia a ich rodičia. A samozrejme chceme ich posúvať ďalším generáciám. 

Aké budú tie tohtoročné? Poznačené voľbami?

Jednoznačne, tohtoročné sviatky sú určite poznačené druhým kolom prezidentských volieb, ktoré budú už najbližšiu sobotu. To predsviatočné obdobie bolo hektické, keďže sa intenzívne stretávame a komunikujeme s ľuďmi v regiónoch - sú príjemne prekvapení, keď sa zjaví Peter Pellegrini opäť u nich v meste či obci, ktorý si nájde čas prísť do regiónov stále, už 20 rokov, protikandidát o tom len rozpráva a pochváli sa, že už navštívil “až 50 miest a obcí doposiaľ”. Počas samotných Veľkonočných sviatkov však práve na podľa mňa skutočne štátnicky podnet Petra Pellegriniho, politiku riešiť nebudeme. Sú to kresťanské sviatky a sú naozaj veľmi dôležité. Ľudia si chcú oddýchnuť od politiky. Chcú si uctiť tradície a byť s rodinami. Preto v tom čase nebudeme robiť kampaň v teréne, snáď iba nejaká aktivita na sociálnych sieťach. Tohtoročné sviatky sú pre mňa tradičné so všetkým čo k tomu patrí - veľkonočná šunka, oblievanie žien, veľkonočné vajíčka a pohoda.

Budete s rodinou v Bratislave, alebo v rodných Košiciach?

Som Košičan a hrdý východniar. Budem preto určite doma na východe, v sobotu ideme k svokre na Gemer a do okolia na prechádzky. Sviatky sú tradičné iba doma. 

Ste poslancom NR SR, odborníkom v oblasti životného prostredia, uznávaným súdnym znalcom, členom vedeckej rady prestížnej TUKE - Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií, zároveň ste milým a skromným človekom, ochotným podať každému pomocnú ruku. Ako stíhate skĺbiť pracovné povinnosti a rodinu?

Ďakujem veľmi pekne za Vaše slová. Snažím sa byť hlavne slušným, poctivým a čestným človekom, ktorý svoju prácu poslanca naozaj berie ako poslanie, mne sa ľudia stále dovolajú, alebo zavolám naspäť, ak pomôcť viem tak to spravím, alebo zistím ako na to. V našej strane vždy bol, je a bude na prvom mieste človek a jeho potreby, preto sa na nič nehráme. Ale asi máte pravdu, ja si tiež na nič špeciálne nepotrpím, do Bratislavy cestujem takmer vždy vlakom, jazdím na aute ktoré má skoro 9 rokov a najradšej mám domáce jedlo, ak sa stravujem v reštaurácii tak vyprážaný syr, halušky, prívarok, alebo rezeň nesmie chýbať. Preto som hrdý a úprimne šťastný, že Peter Pellegrini je tiež normálny, skromný a slušný človek, ktorý sa na nič nehrá.  Roboty je veľa, aj stretnutí v regióne s ľuďmi, veľakrát je to na úkor rodiny, tá však to množstvo práce a aktivít s ňou spojených chápe a plne ma podporuje. Aj im ide o to, aby sa nám na Slovensku žilo lepšie a aby tu bol väčší pokoj. Všetok voľný čas rád trávim s nimi a vždy si to naplno užijeme. 

Máte radi Veľkonočné zvyky a tradície ? Praktizujete niektoré z nich? Ako si spomínate na Veľkú noc počas vášho detstva? 

Oslava jari, ale tiež veľká duchovná opora a symbol znovuzrodenia. A sú to aj ľudové zvyky a tradície, ktoré sú súčasťou nášho kultúrneho dedičstva. Myslím si, že je dôležité, aby mladí ľudia načúvali starším a aby to platilo aj opačne. Preto tak ako nás s manželkou učili ctiť si tradície a zvyky naši rodičia, tak to učíme aj nášho syna. Svokra, mama a manželka sa starajú o tradičné jedlá, my chlapi si zas zakladáme na šibačke a oblievačke. Keď som bol dieťa, tak každé dievča, či žena v mojom okolí boli do nitky zliate, aby boli zdravé. Dnes som už krotkejší a učím aj syna aby bol slušný šibač a oblievač.

Myslíte si, že tradície Veľkej noci sa vytrácajú ? Dá sa to podľa Vás zvrátiť ? 

Nástupom a podsúvaním rôznych benevolentných postojov a názorov sa vytráca nielen vzájomný rešpekt, ale i rešpekt a úcta k tradíciám a zvykom ako takým. A nehanbím sa povedať, že liberalizmus ničí naše tradičné hodnoty, tie hodnoty, ktoré budovali naši predkovia. Myslím si, že je šanca vrátiť kultúre a tradíciám ich univerzálne ľudské hodnoty. Naša vlajky je len jedna, rovnako aj identita a tradičné zvyky. To všetko si budem ctiť pokiaľ som tu, a môžem vás ubezpečiť, že je nás dnes ešte stále väčšina. Nenecháme si preto vziať naše hodnoty.

Čo by ste popriali nielen k Veľkej noci našim čitateľom ?

Milí čitatelia skvelého portálu Netky.sk, prajem vám, aby ste aj vy strávili Veľkú noc s vašou rodinou, blízkymi a s tými, ktorých máte radi a tak ako ju máte radi. Aby ste si oddýchli od všetkého toho hektického naokolo nás a aby ste nielen počas týchto krásnych sviatkov, ale i po nich nadobudli v na Slovensku konečne pokoj, súdržnosť, istotu a nádej. 

Ing. Igor ŠIMKO, PhD., MBA
Je poslancom Národnej rady Slovenskej republiky za stranu HLAS - sociálna demokracia. Vyštudoval Technickú univerzitu v Košiciach, pochádza tiež z Košíc a je hrdý východniar. Je súdnym znalcom v odbore ochrana životného prostredia. Špecializuje sa na nerastné suroviny a energetiku. Je hlasom východniarov, jeho priority sú čisté životné prostredie, odpad ako surovina a stabilné ceny energií. Je ženatý, má manželku a syna.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies